Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Лидерът на ДРОМ обвини болниците в негативно отношение към ромите

Илия Илиев коментира случая с 14-годишната майка на сиамски близнаци в ефира на Bulgaria ON AIR

01.09.2016 | 20:40 Редактор: Тодор Петров
Лидерът на ДРОМ обвини болниците в негативно отношение към ромите

14-годишно момиче от ромски произход роди сиамски близнаци в Сливен. Това породи вълна от въпроси относно бременността на Мария, а срещу предполагаемия баща започна досъдебно производство.

Лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев гостува в предаването "Денят ON AIR", където изрази мнение, че в болничните заведения у нас много често има негативно отношение към ромите.

"Изключително неприятен случай, опитваме се да дадем яснота. В днешно време не е реално да не може наблюдаващият доктор да установи, че става дума за аномалия. Искаме негативното отношение към ромите да бъде стопирано чрез лостовете на закона", коментира Илия Илиев.

Гостът в студиото на Кузман Илиев припомни думите на доктора от болницата в Сливен, че аномалията не е установена, защото апаратурата е много стара. "Ние ще настояваме да се купи апаратура за тази болница, за да не се случи отново подобно нещо", категоричен е Илиев.

Председателят на ДРОМ обяви, че ще бъде предложено създаването на орган за борба с расизма в България.

"Считаме, че е много важно в радиото и телевизията, когато се поднася негативна информация, да се забрани на медиите да квалифицират етническата принадлежност на даден извършител", разясни гостът в студиото. 

Илия Илиев посочи, че България изостава много в толерантността към малцинствата. Според него в подрастващото поколение се насажда негативно отношение към ромите.

"Основният проблем е, че голяма част от малцинствата са безработни. С навлизането на демократичния процес се създаде голяма безработица в ромското общество. Политиката на държавата спрямо малцинствата е нулева. Много малко роми получават социални помощи", каза още лидерът на ДРОМ.