Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политиката в Олимпийските игри

Георги Филипов и Любомир Стефанов коментират Олимпиадата, допинг скандалите и опасностите от тероризъм пред Bulgaria ON AIR

22.08.2016 | 20:56 Редактор: Луиза Божинова
Политиката в Олимпийските игри

Олимпийските игри върнаха олимпийското движение като организация с 30 години назад, в едни времена, в които бяха допустими много неща, които се случиха. Това каза спортният журналист Георги Филипов в предаването "Денят ON AIR". "Олимпийските игри в последните десетилетия имат много по-широк фронт на развитие за града и държавата от чисто спортната организация. Има значение за културата, за решаване на социални проблеми, екологични проблеми, които в Пекин не бяха решени по отношение на чистотата на въздуха", каза още Филипов. "В Рио нищо подобно не се случи", подчерта той. "Някои проекти нито бяха довършени, други въобще не бяха започнати, а други бяха зарязани. Олимпийските игри не са просто едно спортно състезание, а и шанс за държавата, за който шанс може да спорим дали е реализиран", допълни журналистът.

"Има някакво политическо послание към Русия, която е единственият потърпевш от допинг скандала. Опитаха се да контраатакуват с някакъв пропаганден език, че са били набедени. Ако бяха набедени, щяха ли да завършат четвърти? Качеството и количеството май са несъвместими", коментира политологът Любомир Стефанов. 

Георги Филипов посочи, че е имало политически нюанс в цялата история.

"Освен Русия не пострада никой друг, като изключим скандалите около мелдония, които включиха и бивши съвестски републики, и България", подчерта той. "Аз съм противник на тезата, че американците диктуват всичко и те са най-защитените спортисти от допинг контрол и само неудобните, най-вече руските спортисти, страдат", каза спортният журналист.

"На базата на всички коментари за възможен тероризъм, тези спортни форуми са най-добре защитените. Преди 4 години Лондон щеше да се превърне в нещо ужасяващо и тогава градът беше жертва на терористични атаки. Вниманието на органите на реда по време на самото състезание е много изострено и шансовете да се случи терористичен акт са много по-ниски от това, което може да се случи след това, както се стана в Ница", каза Филипов.

Любомир Стефанов се съгласи с него и добави, че самите терористи не са глупави и разчитат на спада на вниманието на службите след такива събития. 

Цялото интервю вижте във видеото: