fallback

Плаващи президентски пясъци: Кой има най-голям шанс за Дондуков 2?

Според Боряна Димитрова, важен е не само победителят, но и представянето на всички останали политически сили на президентския вот

19.08.2016 | 19:44 Автор: Ирина Георгиева

Има високи шансове президентските избори да бъдат спечелени от кандидата на ГЕРБ. Това прогнозира социоложката Боряна Димитрова в Денят ON AIR. Според нея обаче изборите ще бъдат решени на втори тур.

Предпоставките за победа на ГЕРБ са няколко - висока електорална тежест и слабостта на по-голямата част от опозиционните формации, обясни Димитрова.

"Въпреки това винаги има неизвестни и нито една електорална битка не е предрешена. В крайна сметка много зависи кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ, а все още няма такъв. Трябва да се види как ще се разпределят политическите сили в лицето на кандидатите, защото е много вероятно изборите да бъдат решени на втори тур", подчерта Димитрова.

Според социоложката, важен е не само победителят, но и представянето на всички останали политически сили.

Димитрова не смята, че премиерът Бойко Борисов ще се кандидатира за президентския пост.

"По-добрият вариант за ГЕРБ е да излъчи силна фигура от своите редици и с нея да участва в кандидат-президентската листа, но предстои да видим", смята тя.

На въпроса, трябва ли да са разпознаваеми кандидатите за президентския пост, Димитрова отговори така: "Докато за познатите кандидати са излязли много неща за тях, понякога психологически омръзват. Съществуват и много рискове и пред непознатите. За много кратък период, къде преднамерено и непреднамерено, започва да излиза доста информация, но не всеки човек може да реагира на всичките тези информации.Другият минус е подготвеността."

"Вчера ми направи впечатление, че в представянето на ген. Румен Радев пред АБВ, самият президент Първанов каза, че генералът тепърва ще се учи сега на дипломация, на политика, тепърва ще се учи да говори пред публика. Това са неща, когато влизаш в други обувки, не е сигурно, че ще се чувстваш по същия начин, както преди в обувките, където си бил силен. Това е риск, дори и от електорална гледна точка", добави Димитрова.

Социоложката заяви пред репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова, че не споделя тезата, че армията трябва да се намесва в политиката дори и по този начин. "Не смятам, че това е добър знак България да стане единствената европейска страна с генерал за държавен глава", посочи тя.

По отношение на Патриотичните формации, Димитрова заяви, че на фона на бежанската криза и случващото се в Турция, има повишен интерес към тях."Има и силен негативизъм от страна на хората, които не подкрепят идеите им. Зависи от начина, по който ще представят тезите и аргументите, които ще представят", обясни социоложката.

За ДОСТ и ДПС има една голяма загадка, коментира тя. По думите й те имат своята визия как да изглежда президентската институция, имат и амбиции за нея. Не е добре, когато не знаем една политическа сила на какви позиции застава.

Няма рискове да изберем президент за шоумен, прогнозира Димитрова. 

"Онова, което хората харесват в шоумена, не винаги го харесват за политиката. Може да видим шоумен за беквокал и да подкрепя определена политическа фигура", заяви тя.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback