Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Българинът не само чете, но обича и да пише

Рия Найденова и Никола Кицевски коментират пред Bulgaria ON AIR има ли мотивация за четене

18.08.2016 | 21:43 Редактор: Луиза Божинова
Българинът не само чете, но обича и да пише

Добри приятели, хубави книги и заспала съвест - това трябва да е формулата за идеалния живот. Цитатът на Марк Твен отпреди повече от сто години все още се споменава от четящите хора.

"В момента можем със сигурност да кажем, че хората четат повече от всякога. Четеш в метрото или докато чакаш реда си на опашката. Не е задължително да са само книги. Могат да са новини, блогове. Писменият начин за предаване на информация е изключително доминиращ", коментира директорът на издателство "Сиела" Рия Найденова в предаването "Денят ON AIR" .

"Освен, че четат, българите и много пишат. Страшно много са заглавията на български автори, които излизат - по две-три хиляди годишно", каза и Никола Кицевски, който е бивш журналист, а в момента директор на издателство "Просвета".

"Някои от най-търсените ни книги са от български автори и това е изключително интересна тенденция", каза Рия Найденова. "Има голям интерес към българската литература."

"Депутатът Славчо Атанасов се бори за свалянето на ДДС върху книгите. Това би било много добра мярка, но аз не се надявам на такава помощ. Държавата се отказва да помага на книгите", категоричен е Кицевски. "Средствата за библиотеките са много важни, тъй като книгата достига по два начина до читателя - да си я купи или да си я вземе от библиотеката. Тази помощ от няколко години не я виждаме."

"До момента това, което беше създадено като бюджет за библиотеките беше намалено значително и след това мисля, че тази програма изобщо не беше задвижена. Колкото по-скоро се помогне на библиотеките, толкова по-добре", настоя Рия Найденова.

За електронните книги Кицевски каза, че не може да бъде проблем това, че някой ще чете от e-book, а друг от хартиен носител.

"Една книга не се намира в хартията, а в текста. Мисля, че електронната книга подчертава това", заяви той.

На въпрос начетени ли са българските политици, Кицевски каза, че има изключително начетени, но има и други, които съвсем не са.

"Един кандидат за президент трябва да има много голяма начетеност, да познава световните и глобалните процеси, да може да бъде стратег, защото от нещата, които чувам от първите кандидати, не чувам нищо стратегическо за бъдещето на България", коментира той.

Цялото интервю вижте във видеото: