fallback

Според проверките качеството на активите у нас е добро

Няма причина картината да бъде замъглена, заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Христина Вучева

15.08.2016 | 20:32

"Няма никакви признаци някой да се съмнява, че банковата система в България има всички качества да отговори на една такава проверка. За първи път се прави проверка на качеството на активите в такъв мащаб", посочи в Денят ON AIR финансовият експерт проф. Христина Вучева.

Тя сподели, че е очаквала в някои банки да бъде малко по- значителна нуждата от капитал или промяна в оценката на рисковите активи. 

"Не стрес тестът е важен, важна е оценката на качеството на активите. Това представлява всъщност един преглед отвън, който се прави от надзорните органи на централните банки", обясни проф. Вучева. 

По думите й никой не трябва да се съмнява, че изводите този път са направени от международни организации, наречени доставчици на услуги.

"Те правят тази проверка и нямат никаква причина да бъдат снизходителни или да замъгляват картината", категорична е Вучева.

Тя припомни, че срещу България, за съжаление, никога не се говори добре на европейската сцена, но се надява този път да е различно.

Проф. Вучева посочи, че е било нужно цялата документация на проверката да бъде представена на език, който е понятен, защото ЕК и експерти използва език, който е непонятен дори и за специалисти.

"Капиталовият буфер е терминът, който се използва в този регламент. У нас той е познат като капиталова адекватност и беше много по-ясен", обясни финансовият експерт. 

Според нея корекциите, които трябва да бъдат нанесени, няма да натежат на банките. 

"Самият регламент изисква всяка банка да има план, който тя представя непрекъснато на надзора за проверка", посочи проф. Вучева.

Тя заяви, че в досиетата, които са прегледани в различните банки, няма такива, които да са в нарушение на закона.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback