fallback

България приема 160 служители на Фронтекс през идната седмица

Споразумението между ЕС и Турция работи, заяви евродепутатът Мария Габриел

12.08.2016 | 20:09 Автор: Мария Аладжова

Фронтекс-2 ще бъде подобрен вариант на предходната агенция за гранична и брегова охрана в ЕС. Това каза в предаването "Денят ON AIR" евродепутатът Мария Габриел.

Новото е, че при кризисни ситуации в обхвата на агенцията влизат и страни като България, които макар и да не са част от Шенгенското споразумение, се намират на първа линия:

"Това означава моментална реакция и европейска солидарност в случай че България, като страна на първа линия, се окаже в ситуация, в която част от идващите мигранти значително надвишава сегашнат", поясни Габриел.

"Днес комисарят по миграцията Аврамопулос, обяви, че от следващата седмица ще има 160 служители на Фронтекс в България във връзка с поисканата подкрепа и ще бъде предоставено техническо оборудване. Ето това е нещо ново - предишната агенция Фронтекс разполагаше единствено с техника, предоставена ѝ от страните членки. Сега вече тя ще разполага със собствената си техническа база", добави евродепутатът.

Според нея отношенията между ЕС и Турция в контекста на подписаното споразумение за мигрантите остават стабилни, въпреки известното напрежение след опита за преврат:

"От страна на ЕС има голяма решителност, че трябва да се спази споразумението. Колкото и критики да има, факт е ,че то до този момент дава резултат - от 1 юли до 10 август средно на брой през Гърция влизат 65 нелегални мигранти. Миналата година, за същия период - над 2000 на ден".

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback