Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Иван Яковчич: Искам да говоря за мир и солидарност, не за война

Ще отворя бутилка шампанско, когато и последната балканска държава влезе в ЕС, каза евродепутатът пред Bulgaria ON AIR

09.08.2016 | 20:21
Иван Яковчич: Искам да говоря за мир и солидарност, не за война

"Европа ще изгуби много, а Великобритания още повече, но трябва да уважим решението на народа", отговори в Денят ON AIR евродепутатът Иван Яковчич на въпрос, свързан с болезнената тема Brexit. 

Според него Европа е много демократична, защото уважи гласа на британските гласоподаватели, макар да има сложни процедури за взимане на решения. 

"Не бива да забравяме, че ЕС е проект в името на мира, на второ място на икономиката и развитието. Сега сме 27 или 28 държави и системата става сложна. Но като либерал смятам, че имаме нужда от повече Европа в много отношения- като енергиен съюз, паричен съюз, Шенген и т.н", сподели Яковчич.

По думите му ни е нужна по-добра обща отбранителна система, но не може да си представи европейска армия. 

"Бих искал да говоря за мир и солидарност, а не за война. Гледам на срещата между Путин и Ердоган като стъпка към мира, а не към война", заяви гостът. 

Евродепутатът смята, че трябва да се изчакат резултатите от нея, но и подчерта, че диалогът между двете страни няма алтернатива. 

"Ако алтернативата е да се връщаме назад, нека започнем с Римската империя. Имаме толкова общо с онова време. Но нека огледаме реалността и да говорим за бъдещето, а не за миналото. И ако говорим за него, нека видим кое е грешно в европейската политиката", настоя хърватският евродепутат.

По думите му Brexit е специфичен проблем, а партията на Найджъл Фараж, е партия, която не знае какво ще стане дори на следващия ден след гласуването. 

"Младото общество гласува за оставане на Великобритания", припомни гостът. 

Яковчич сподели в студиото на Кузман Илиев, че ще отвори най- голямата бутилка шампанско, когато и последната балканска държава влезе в ЕС.

Относно приемането на Сърбия и Босна и Херцеговина, евродепутатът заяви, че никога не може да е твърде рано да си в добра компания.

"Вероятно е имало някакви проблеми и с вашата страна по време на присъединяването към ЕС. Но преди 16 години бях министър, който отговаряше за европейската интеграция на Хърватия и на практика аз положих пътя към ЕС. Вярвах, че ще се присъединим заедно с вас, но поради известни политически причини, това се оказа невъзможно. Но сега, благодарение на това, че сме членове на ЕС, имаме редица ръстове в икономическо отношение", посочи Яковчич.

На въпрос, свързан със състоянието на Сърбия, гостът уточни, че множеството предпочита страната да влезе в ЕС, но той смята, че Черна гора първа ще влезе.