Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Юлий Москов: Близостта между Русия и Турция е тревожна

Най-вероятно двете държави искат съвместно да доминират в региона на Близкия и Средния изток, смята той

09.08.2016 | 20:12 Редактор: Ирина Георгиева
Юлий Москов: Близостта между Русия и Турция е тревожна

Срещата между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган - "внезапно и тревожно сближаване". Така коментира събитието днес журналистът и издател Юлий Москов в Денят ON AIR. Той определи близостта между Русия и Турция като "тревожна".

Путин и Ердоган организираха раздалечаването си, даже смразяване - в продължение на 7 месеца имаше Ледников период, а изведнъж се сприятелиха за 6 седмици, отбеляза Москов. По думите му няма да има война между тях, но това не означава, че няма да има война.

"Това са две изключително могъщи военни държави, но това сближаване е атака и срещу ЕС, и срещу НАТО и не бива да си затваряме очите. Турция има имперски амбиции, иска да доминира в региона на Близкия и Средния изток, но не успява сама. Най-вероятно се търси сближаване Турция и Русия, съвместно да доминират в региона на Близкия и Средния изток, което по-скоро води към война, отколкото предпазва към война", обясни Москов.

Журналистът коментира и кандидатурите за престоящите президентски избори. Според него за ГЕРБ няма друга възможна кандидатура освен тази на Бойко Борисов.

"В света няма лидери. И Меркел не е лидер, и Оланд не е лидер. Това е голямата драмата на Европа. Затова, ако на България е необходим президент лидер, няма друга кандидатура", смята той.

Москов се съмнява, че в БСП знаят какво се случва при тях.

"Фактически това, което се вижда вън от всякаква дискусия е, че те не са монолитна партия, а са един конгломерат от различни секти и именно този конгломерат е непредсказуем в реакцията си. Една монолитна партия, която следва политическата логиката на своя собствен живот не може да не уважава вътрешните си избори, мнението на своите симпатизанти, което оформи доста ясна картина", коментира той и добави, че когато има процедура, тя трябва да се спазва.

Журналистът заяви в студиото на Кузман Илиев, че не разбира логиката да се избере за кандидат генерал Румен Радев.

"БСП непрекъснато хленчат, че не трябва да работим с НАТО за повишаване на защитните си способности, а трябва да се целуваме с Путин, който непрекъснато ни провокира и заплашва", посочи той.

Запитан какво се случва с Реформаторския блок (РБ), Москов коментира, че те не са постигнали нито политически успех досега, нито управленски с участието си в Кабинета.

Сега им предстои да изберат дали ще останат маргинализирани или разумно ще се присъединят към консултивните партии, към онези, които се занимават с гражданите, българската държава и всичко останало, посочи още журналистът. Според него чрез Христо Иванов искаха да заграбят власт. "Сега трябва да направят своя избор дали ще се държат разумно или не."