fallback

Бежанците не са причина, а са следствие

Спрете войната в Сирия и в Ирак, а след това тези хора ще се приберат в домовете си, призова Мохамед Ибрахим чрез Денят ON AIR

08.08.2016 | 20:46 Автор: Ирина Георгиева

"Защо толкова говорим за бежанците какво ще ги правим, дали ще ги вкарваме в Европа или не? Хора, спрете войната в Сирия и в Ирак - тези хора се върнат в домовете си." Това коментира в Денят ON AIR Мохамед Ибрахим, който преди дни се е върнал от Сирия.

Бежанците не са причина, а те са следствие, подчерта председателят на Асоциацията на сирийците в България пред водещия Кузман Илиев. По думите му всички трябва да работим в тази посока - да се спре войната в Сирия.

"В Сирия никога не е имало гражданска война, а винаги е имало световна война за Сирия. Война за Сирия, а не война в Сирия", уточни Ибрахим.

Според него всичко, което се случва в Средния Изток е нов  план на САЩ за региона. "Това е преразпределение на всички държави и раздробяване в зависимост от интереса на САЩ. Устойчивостта на Сирия като народ, армия и правителство накара САЩ да преосмислят нещата и е възможно да отидем към нова Ялта", прогнозира Ибрахим.

"От самото начало Ердоган е използван като лост за постигане на тази цел, само че с идеологията на мюсюлманските братя, но тук се разминават турската идеология с американските интереси. Ердоган иска от Мароко до Индонезия, включително и Балканите да бъдат под неговата шапка. САЩ използват Турция и тази идеология, за да разбиват тези държави и правителства, които бяха силни. Тунис, Сирия и Либия бяха стабилни", добави Ибрахим.

По думите му в момента турският държавен глава Реджеп Ердоган се намира в много лоша ситуация - "той беше въвлечен в тази война и загуби много".

"Ердоган очакваше след два месеца правителството в Сирия да падне, а това не се случва 6 година. Турция се изтощава, а и да не говорим с голямата грешка за свалянето на руския самолет", добави Ибрахим.

Какво спечели Турция от войната в Сирия - загуба на туристи, подпомагане на тероризма, включване на Джабхат ан-Нусра, ИДИЛ в техните земи, посочи още той. Според него Южната ни съседка загуби много от постиженията на турската икономика и народ през последните 15 години.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback