fallback

Чавдар Борачев: Безвизовият режим за турците е грешка

Вече е твърде късно за действия, но от България не зависи нищо, посочи той пред Bulgaria ON AIR

08.08.2016 | 20:42

"Що се отнася до вътрешната сигурност, нещата стават доста на тъмно, не само в сферата на сигурността. Нямам никаква представа какво се организира и какво ще се прави в това отношение, но каквото и да се прави, вече е безкрайно късно и от България не зависи нищо", сподели в Денят ON AIR представителят на Асоциацията на военните разузнавачи Чавдар Борачев. 

Той каза, че в момента ходът е на Европа и на ЕК, които ще сгрешат, ако направят безвизов режим за турските граждани. 

По думите му ако не бъдат взети необходимите мерки, около 2050 година се очаква българите да станат под 1 милион. "България, за която са се борили нашите герои, ще умре", прогнозира Чавдаров.

Според него на нашите служби им липсва информация и инструментариум.

"По закон инструментариумът е задържане за 24 часа, за да се провери самоличността и документите на всяко съмнително лице. За мен това е прописване и недовършена работа", заяви гостът.

В студиото на Кузман Илиев, Чавдаров сподели, че практиката показва, че индивидуалните атентатори, няма как да се докаже, че са представители на организирани радикални ислямистки групи. 

"След като се тръгне стъпка по стъпка, изведнъж се доказва", допълни гостът.

По думите му Европа много отдавна се е подложила на САЩ, а зад всичкото това нещо - световен тероризъм и локалната война в Сирия - стои именно САЩ.

"От самото си основаване САЩ са свикнали да решават всичките проблеми от позиция на силата. Не със силата на аргументите, а с аргументите на силата", категоричен в Чавдаров. 

Той каза още, че хора, които не са подготвени и не са членове на службите, не могат да правят правилна експертиза. 

"От нашата асоциация винаги сме предлагали помощта си на правителството, защото имаме експерти и хора, които са били в Близкия Изток, знаят езици и манталитета на хората там", посочи  Чавдаров. 

Той заяви, че именно в това се крие и големият недостатък на ЦРУ, защото те нямат специалисти в горещите точки. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback