Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Васил Филипов: България е в тотален устойчив упадък

Нужна е промяна, а не реформи, заяви пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт

02.08.2016 | 20:25
Васил Филипов: България е в тотален устойчив упадък

"В момента Путин и Ердоган имат нужда от обществено признание и може би ще демонстрират опит за  сближаване и засилване на позиции, както и обявяване на някакъв съюз. И двете държави вече са в напреднал стадий на икономическа депресия- турската икономика тепърва ще закъсва и ще се срива", каза в Денят ОN AIR енергийният експерт Васил Филипов по повод предстоящата среща между двамата диктатори на 9 август в Санкт Петербург.

По думите му двете държави няма какво да си предложат.

"Всеки, който се е докоснал до Русия, го е закъсал. Русия не предлага нищо освен енергийни източници и енергийни ресурси, които продава", посочи експертът. 

Според Филипов Русия тепърва ще изостава и това ще изнерви руския народ. 

Относно положението на България, гостът сподели, че страната ни в момента се управлява от посредствени безхаберници, като се почне от изпълнителната власт и надолу.

"Ние сме в устойчив спад, защото нямаме работеща икономика. Сега работи пропагандата и PR  изцепките. Прогонихме си квалифицирания кадър. Нашите ВУЗ-ве не произвеждат вече инженери. Резултатите са плачевни и нямаме основание да се надяваме да видим закрепена нашата енергетика. Ние сме в тотален устойчив упадък", категоричен е Филипов.

Той подчерта, че отговорност вече не се търси никъде, защото управляващите не са заинтересовани и няма справедливост, оттам и мотивацията в личността я няма.

"Сега всички разчитат на къси удари и да правят придобивки. Ние задлъжняваме прогресивно ежедневно", счита гостът.

Филипов е на мнение, че трябва да се спре този упадък, да се извършат конституционни промени и да се въведат правила, които да се спазват.

"Всеки трябва да бъде отговорен за действията си. В момента никой не носи отговорност за нищо. В енергетиката също имаме устойчиво задлъжняване. Нужна е промяна, а не реформи, както и носене на отговорност, да се знае кой какво подписва, на какво основание и какви интереси обслужва", категоричен е експертът. 

Той каза още, че големите проблеми на България идват от държавното обвинение към прокуратурата.

"Престъпността в българската прокуратура е ужасяваща.  В правителството работят некомпетентни личности, енергетиката също се управлява от подобни. Нашата държава е в устойчив спад и сме почти в партерно положение", заключи енергийният експерт Васил Филипов.