Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Клинтън срещу Тръмп - критична президентска битка?

Коментар на Велин Стефанов и Иво Мирчев в Денят ON AIR

02.08.2016 | 20:10 Редактор: Ирина Георгиева
Клинтън срещу Тръмп - критична президентска битка?

Америка с президент Доналд Тръмп няма да бъде сигурен партньор за България и ЕС. Това коментира блогърът Иво Мирчев в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. 

"Хилари Клинтън е предвидима и има ясна политика. От тази гледна точка за България и европейските партньори на САЩ, които са в политическа криза, това е добре. Докато Тръмп не дава конкретни отговори и това не е защото е по-дипломатичен", обясни Мирчев и добави, че за страната ни няма пряка полза, ако републиканецът стане държавен глава.

Според Велин Стефанов, който е член на ИБ на БЛО, това не е така и по-предвидимият кандидат е Доналд Тръмп. Той даде пример с Конгреса на двете партии и със сайтовете на кандидатите за президент.

"Очакваше се Тръмп да разединени партията и да даде несигурност, а всъщност реализира доста спокойна конференция и изложи конкретни точки, по които ще работи. Ако сравним сайтовете, по програмите, по които ще работят по основните въпроси, касаещи кампанията, тази на Тръмп е по-изчерпаем. Конгреса на Демократите беше нещо като цирк, където кандидат, подкрепен от всички беше освиркан", посочи Стефанов.

Доналд Тръмп от много време подчертава като основно свойство на стратегията си това, че задържа информация и със сигурност не дава отговори, които не е обмислил и не е обсъдил със щаба си, добави още Стефанов.

Според Мирчев, Хилари Клинтън е сравнително стандартен кандидат и при нея няма кой знае каква изненада. Той прогнозира, че тя ще има по-остра външна политика.

"Може би тя ще има външна политика, която ще бъде по-остра. Това, което Обама дълги години имаше като философия за външната политика: Не прави глупости!" Съвсем друга тема е дали с това не се объркаха други аспекти на външната политика, но се очаква Клинтън да бъде по-остра", обясни той.

Хилари Клинтън ясно посочва икономическите си приоритети, докато при Доналд Тръмп няма такава яснота - казват се някакви неща, не се отговаря, коментира още Мирчев.

"Що се отнася до вътрешната политика Доналд Тръмп повдига въпрос, който така и не беше повдигнат, и от Републиканците по време на кампанията, а именно, че Америка е на път да влезе в рецесия. Числата свързани с безработицата и заетостта са стряскащи. Неговите планове за реформи, свързани с данъчната политика, опростяване на данъчния код", добави Стефанов.