Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Нено Димов: Президентските избори не са експеримент

Ако има балотаж, той ще бъде спечелен от ГЕРБ, заяви пред Bulgaria ON AIR политологът

01.08.2016 | 20:26
Нено Димов: Президентските избори не са експеримент

"Много е вероятно тези избори да имат балотаж и той да бъде спечелен от кандидата на ГЕРБ, който ще бъде издигнат. По- малка е вероятността да има някаква изненада в тази насока. По- интересното е какво ще се случи след първото място, тоест кой ще се бори за балотажа. Ключово важно е как ще излезе БСП от тези президентски избори", посочи в предаването Денят ON AIR председателят на Института за дясна политика Нено Димов. 

По думите му не е изключено за второто място да се борят БСП, г-н Каракачанов и хора, които представляват алтернатива на политическата система като цяло.

"Изненадата може да дойде ако Слави Трифонов се кандидатира за президент. Имаме поредица от такъв тип политически пирамиди- хората инвестират с надежда да получат голям дивидент и после губят парите си. Долу-горе същото става с такива политически фигури", обясни гостът.

В студиото на Владимир Сиркаров, Димов подчерта, че не бива да забравяме, че политиката не е шоу.

"Шоуто е нещо, което ви създава удоволствие в момента и няма дългосрочен ефект. А политиката основно има дългосрочен ефект. Така че, когато превърнем политиката в чисто шоу, обикновено крахът е сериозен", смята политологът.

От разговора стана ясно, че бъдещият президент трябва да е професионален политик. 

"Ситуацията на ЕС и на Балканите е изключително сложна и ще продължи да става още по- сложна. Президентските избори не са момент за експерименти. Професионалният политик би трябвало да може да се справи, а непрофесионалният почти сигурно няма да може", смята политологът.

Той каза още, че в Европа има тенденция да се отива в по- консервативна насока на мислене.

"Трябва да се стъпи на сериозните фундаменти на консерватизма, които са капитализъм, което означава равенство, да не можеш да имаш привилегии. Трябва да имаш равни възможности, а не привилегии, нещо, което в момента е застъпано по- различен начин в Западна Европа и в България", подчерта политологът.

По думите му тези хора, които са определени като "евроскептици", са истинските радетели на просъществуването на ЕС. 

"За да оцелее Европа, трябва да си даде ясна сметка какъв е проблемът", категоричен е гостът.

Според него тази промяна е дълъг процес, но стартът е даден.