Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Карина Караиванова - единствена за поста председател на КФН

Не е достойно да се правят спекулации, които нямат нищо общо с действителността, заяви Димитър Главчев пред Bulgaria ON AIR

27.07.2016 | 20:16 Редактор: Луиза Божинова
Карина Караиванова - единствена за поста председател на КФН

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е единствен кандидат за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Нямам обяснения защо няма други, но тя има доста впечатляваща биография и направи много добро представяне.

Това каза зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев в предаването "Денят ON AIR" за това кой ще оглави КФН. Карина Караиванова беше предложена за поста от парламентарната група на ГЕРБ, а изборът й от Народното събрание ще се състои утре.

"Тя се насочи в това как трябва да се развива КФН в бъдеще - повече комуникация с инвестиционната общност, тъй като имаше доста оплаквания от мудна работа в Комисията и липса на обратна връзка. Ще наблегне в посока на прозрачност в работата, ще оповестява и актове на Комисията", обясни Главчев. "Тя вижда резерви по посока на подобряване на работата в самата Комисия, вътрешни подзаконови нормативни актове, в посока да се улесни достъпа на поднадзорните лица, без това да е в ущърб на контрола", каза още зам.-председателят на НС.

"В посока на капиталовия пазар има поле за широко действие и г-жа Караиванова каза, че ще се насочи в тази област", добави Главчев.

"Трябва да се концентрираме върху качествата на кандидата, включително и моралните, но не е много достойно да се правят спекулации в обратната посока", настоя той. По повод атаките срещу Караиванова, че е имало плащания от страна на Корпоративна търговска банка към нея, Главчев каза, че по време на брифинг председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова е представила писмо от Караиванова и от съпруга й, с което се посочва, че няма такива плащания. "Спекулации най-вероятно винаги ще има за какъвто и да е пост", заяви Главчев. 

По повод твърденията, че нарочно се е забавил процесът за избиране на нов председател, за да се направи проверката от старата комисия, Главчев каза, че в такъв обем стрес-тестове не са правени никъде, както в България .

"Мандатът на досегашния шеф Стоян Мавродиев е изтекла на 18 юни, процедурата трябваше да стартира преди това", коментира Главчев.

На въпрос притесняват ли се от ГЕРБ от един широк фронт, който се задава срещу партията, Главчев каза, че "той няма да е за пръв път", така че не са притеснени.

"За нас е важно кандидатът ни за държавен глава какъв е, с какъв профил и българските избиратели да припознаят в него своя президент", посочи той.

Цялото интервю вижте във видеото: