Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Христо Гаджев: С министър Ненчев направихме много неща, работейки заедно

Депутатът от ГЕРБ коментира пред Bulgaria ON AIR разправията във властта, предизвикала изслушването на министъра на отбраната

20.07.2016 | 21:22 Редактор: Луиза Божинова
Христо Гаджев: С министър Ненчев направихме много неща, работейки заедно

Един доста жалък опит за създаване на интрига в правителството и извличане на много дребен политически капитал във вътрешнопартиен план, цапайки външнополитическия имидж на страната. Така депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев определи изказванията на представители на ДСБ, начело с лидера на партията Радан Кънев, по темата кой е истинският гарант за евроатлантическата ориентация на България. От ДСБ обявиха публично, че това са само военният министър Николай Ненчев и външният Даниел Митов, което пък възмути депутатите от ГЕРБ и те спешно организираха изслушване на министъра на отбраната в парламента.

"Това политическо говорено е насочено навътре към страната. Проблемът е, че излиза и навън", каза още Гаджев.

"Премиерът Борисов много ясно каза, че политиката на правителството е най-ясният гарант за евроатлантизма и за това къде стои България в Европа и НАТО", посочи Гаджев в предаването "Денят ON AIR". "Много е важно къде е подкрепата и в самото Народно събрание за провеждането на тези политики", допълни той.

"Голяма част от нашата работа като членове на Комисията по отбрана от ГЕРБ беше да вкараме отбраната и сектор НАТО в дневния ред на правителството и на обществото. Въобще не бяха предвидени първоначално пари за модернизация. Ние с министър Ненчев направихме много неща, работейки заедно. Това беше една от причините да направим среща на парламентарната група с него. Министър Митов просто не беше в България", обясни депутатът в ефир.

"В сферата на външната политика и националната сигурност трябва да се търси консенсус. Там трябва да се внимава с говоренето", категоричен е Гаджев. "Затова и ГЕРБ не си позволява рязко да говори по такива теми."

По отношение на напрежението в Турция и това какви могат да бъдат реакциите от наша страна, Гаджев каза, че в ситуацията, в която се намира в момента регионът, трябва да се подхожда внимателно. "В Турция имаме огромен брой български граждани, които живеят постоянно там, от нея зависим и с миграционната политика. Имаме голяма обща граница и голям стокообмен. Трябва много внимателно да си направим анализите от наша гледна точка как се разви опитът на преврат", каза той.

По думите му, позиция на България трябва да бъде синхронизирана с тази на Европейския съюз, но "ние трябва да бъдем водещите."

"Ние сме съюзници в НАТО, трябва да водим дипломатичен език с Турция, да следим как се развиват нещата и да реагираме своевременно", настоя Гаджев.

За двойката кандидати за президентската битка депутатът каза, че обявяването й през септември няма да е закъсняло от тяхна страна. А за това дали е възможно евентуално обединение вдясно, Гаджев заяви: "ГЕРБ винаги се е явявала самостоятелно на избори. Ако от Реформаторския блок решат да подкрепят нашия кандидат, ние най-вероятно ще водим разговори с тях, но ние си имаме нашата идентичност и ще си държим на нея.

Цялото интервю вижте във видеото: