fallback

Иван Иванов, БСП: Притеснени сме от информацията, която получаваме от Турция

"За арести, за масови чистки и уволнения на държавни служители. Изобщо почистване на властта", коментира депутатът в "Денят ON AIR"

19.07.2016 | 20:32

"Информацията, която днес се обсъди на заседанието на Комисията по вътрешната сигурност, беше поверителна. Това, което получихме като уверение от службите е, че непосредствена заплаха за сигурността в България, няма. Отчитаме положително дейността на службите и адекватната им реакция", каза пред Bulgaria ON AIR народният представител от БСП Иван Иванов.

В предаването Денят ON AIR  той сподели, че решения няма как да се вземат, но всяка нова информация ще бъде анализирана, предвид нейната спешност.

"Никой не изказва задоволство от този начин за смяна на властта, но в същото време изразяваме загриженост относно спазването на човешките права", посочи Иванов.

По думите му притеснения относно действията на Ердоган има и от страна на ЕС и НАТО, защото спазването на човешките права е изключително важно за една държава, която претендира да бъде демократична.

"Притеснени сме и от информацията, която получаваме от международния обмен- за арести, за масови чистки и уволнения на държавни служители. Изобщо почистване на властта", сподели депутатът.

Според него това се прави по списък и е било предварително подготвено. "Това е опит за разчистване на сметките на досега управляващите и опозицията. Такова нещо не би било приветствано, затова и беше поставено под въпрос членството на Турция в ЕС", категоричен е гостът. 

От разговора в студиото на Владимир Сиркаров стана ясно, че групата на БСП Лява България ще предложи на НС текст, който да бъде в защита на демократичните ценности. 

"Риск от бежанска вълна към този момент няма. Надяваме се това, което се декларира от турското правителство и техния президент за въздържане на мигрантска вълна към Европа, да продължи. Нямаме информация за обратното, така че на този етап можем да сме спокойни. Това нещо касае не само България, но и целия ЕС", заяви Иванов. 

Депутатът каза още, че опасностите остават, но те са от общ характер. "Различните версии за преврата, които бяха обсъдени на заседанието, попадат в графа "поверително". Запознати сме с обстановката, но информацията се препокрива с това, което тече в международния обмен", посочи народният представител. 

Иванов сподели, че е предложено да се увеличи бюджетът на службите, за да могат да бъдат изчистени всички недостатъци. "Нашите служби работят достатъчно добре, но имат системен недостатък на кадрови ресурс. Сега, вменявайки им нови ангажименти и изисквания към тяхната дейност, по никакъв начин няма да подобрим работата им, особено с липсата на ресурс", смята депутатът.

По отношение на кампанията "АзСъмБСП", Иванов каза, че тя е добър опит за популяризирането на партията и приближаване на още хора, които са с ляво мислене, към идеите, които изповядва БСП.

"Мисля, че ефектът е положителен", смята депутатът. Той сподели, че в момента върви кампанията за номинации, която ще приключи до края на месеца. "Направили сме предложения, доста имена ще излязат скоро в медиите", посочи Иванов. 

По думите му кандидатът трябва да бъде приет от всички ляво мислещи хора. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback