fallback

Комисията по външна политика към НС отхвърли предложението на БСП за обща декларация относно ситуацията в Турция

Това заяви в "Денят ON AIR" шефът на комисията Джема Грозданова

19.07.2016 | 20:22 Автор: Мария Аладжова

"Има няколко варианта какво може да се случи в Турция. Единият вариант е продължаването на ислямизацията, който евентуално би довел до задълбочаване на гражданския конфликт в Югоизточна Турция. Това може да доведе до напрежение на нашата граница основно от хора, които биха желали да излязат от Турция."

Това каза в предаването "Денят ON AIR" председателят на Комисията по външна политика и отбрана към НС Джема Грозданова.

"Важното е, че за момента обстановката е нормализирана, от гледна точка на това каква е ситуацията на нашата граница и какво очакваме в краткосрочен план. В средносрочен и дългосрочен план това, което ще се случва, и какви са рисковете за България, зависи от това какво ще се случи в Турция", посочи тя.

Грозданова категорично отхвърли предложението на БСП да бъде изготвена обща декларация на парламента за ситуацията в югоизточната ни съседка: "Много е важно да се знае, че когато се прави една такава декларация, която би била приета от висшия орган на България - българският парламент, и се отнася за съседна страна, това означава намеса във вътрешните работи на съседната страна. Това е неписано правило, което най-добре го знае бившият външен министър Вигенин, който всъщност предлага тази декларация", отсече тя.

Освен това едно такова действие ще намали лостовете на парламентарната дипломация, от които България има нужда за по-нататъшната комуникация с Турция, добави народният представител от ГЕРБ.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback