Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Честваме 179 г. от рождението на Васил Иванов Кунчев- Левски

"Левски е фигурата, която ни кара да се гордеем, че сме българи", каза пред Bulgaria ON AIR пра- правнучката на сестрата на Апостола.

18.07.2016 | 20:38
Честваме 179 г. от рождението на Васил Иванов Кунчев- Левски

"Васил Левски е онази фигура, която и до ден днешен има способността да ни обединява и да ни кара да сме горди, че сме българи", каза в предаването Денят ON AIR Христина Богданова, пра- правнучката на Яна- сестрата на Апостола.

"Преди да стане големият революционер, големият борец за свобода, Левски е бил човек", разказа Богданова. По думите й неговата семейна история е уникална, защото има късмета и е благословен да се роди в едно изключително българско семейство, на едни достойни хора, които са носели праведността и морала в сърцата си.

"Баща му- Иван е толкова стойностен човек, че хората в района и в Карлово, са се допитвали до него при спорови ситуации. Думите му са били като закон. Моята пра- прабаба Яна е била наказана на един Лазаровден да лазарува, защото баща й я вижда как прережда една опашка и изпреварва хората на чешмата. Тогава баща й казва, че никой не може да пререди другия и да бъде несправедлив към другите хора", споделя внучката.

От разказите на Богданова, стана ясно, че Левски е бил възпитаван в този справедлив дух, бил е много обичан и подкрепян. 

"Левски е бил свободен човек, свободомислещ и свободолюбив. Не е имало сила, която да го накара да потъне в дребнотемието, сивотата и в мрака. Естественото му любопитство към нещата, стремежът му да знае, да намери решение и изход, отказът му да приеме статуквото като такова и непроменяемо. Всичко това му е помогнало да осъзнае, че в него самия е ресурсът да постигне това, което иска", посочи Богданова. 

Тя каза още, че словата на Апостола, че "няма кой да дойде да ни реши проблемите и да се погрижи за нас", са много валидни и днес. 

По думите й, едно от нещата, който Васил Левски не би харесал днес, е несправедливостта във взаимоотношенията, а други би било, че не би ги оставил така. "Не би бил примирим с тях, въпреки че някой неща не се променят, независимо за коя епоха става дума", посочи Богданова.

От разговора в студиото на Владимир Сиркаров стана ясно, че Левски е оставил своя живот на втори план, защото е вярвал в нещо по-висше. "Той е бил дълбоко вярващ човек. Вярвал е дълбоко в нещата, които са въпрос на справедливост, морал и взаимоотношения", разказва пра- правнучката.

Тя сподели още, че към момента тези понятия звучат като клишета, но те са въпрос на избор. "Ние избираме как да водим живота си, никой не може да ми каже как да водя живота си, освен ако аз не реша да го водя по определен начин".

Според внучката в момента най-сериозен е проблемът на неграмотността и невежеството, защото колкото повече сме неграмотни и невежи, толкова по- лесно сме манипулируеми.

"И толкова повече живеем в страх, а невежеството е равно на страх. А страхът е нещото, което парализира и прави невъзможно това да се задвижиш напред", заяви Богданова.

Тя сподели, че най- много цени именно това качество на Левски, че през онези години е направил всичко възможно, за да получи изключително образование и през цялото време се е самоусъвършенствал.