Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Тенденция ли е тероризмът?

"Прекалихме с демокрацията", каза пред Bulgaria ON AIR ген. Румен Миланов

15.07.2016 | 20:30
Тенденция ли е тероризмът?

"Тероризмът, като една асиметрична заплаха, има своята ефективност", каза в Денят ON AIR ген. Румен Миланов. Според него тероризмът има две посоки. "Едната е противодействието на следствието, а другата е противодействие на причината", обясни генералът. 

"Ако направим един разрез с терористичните актове преди 30 години, в условията на Студената война, тогава терористите бяха без документи. Сега всички са с документи и са определими", посочи Миланов.

По думите му, чрез документите и лицето на терориста, можем да стигнем до мрежата, която го е лансирала. Той каза още, че логистиката на терористичните организации е по-силна от антилогистиката на службите. "Службите след Студената война, станаха лениви", заяви в студиото на Владимир Сиркаров ген. Румен Миланов.

Според Миланов службите трябва да бъдат още по- добре укрепени, да се активира тяхната оперативна работа. Ген. Миланов е категоричен, че "прекалихме с демокрацията". По думите му, демокрацията е нужна, но трябва да бъде спряна, когато става опасна за обществото. 

"Законът за противодействие на тероризма е насочен към фазата, когато на нас вече ни е известно събитието и предстои ние да го предотвратим. А трябва много по-отдалече да търсим и да разбием тази логистика", смята Миланов. Той каза още, че изключително важен е моментът в политиката, когато говорим за сигурността.

"Всички организации са свързани с фанатизирания радикален ислям. Това означава, че някой ги създава, някой ги продуцира. Те не се появяват просто така. Някой има интерес "Ислямска държава" да се появи", обясни ген. Миланов. Според него, когато се замисля такава организация - "хората са добре подготвени, добре облечени и с добро съвременно въоръжение". 

От разговора стана ясно, че без политическо решение на много високо ниво и прекъсване на тези канали, няма как да има генерално разрешаване на проблема. 

Ген. Миланов сподели, че трябва да има законова основа и нормативен акт, защото това е правилният подход за управление. "Дали е най-добрият или не, няма значение, но  задължително трябва да има такъв нормативен акт. И най- важният въпрос е неговото изпълнение и системна реализация", смята гостът.

Той предложи, че е добре да се използва опитът на държави като Израел, Русия и САЩ. "Трудно се адаптират чужди модели, но този опит може да се използва, защото е поле за възможност за подобряване на качеството срещу противодействието", посочи ген. Миланов.