fallback

Социалното неравенство - основната причина за тероризма

Коментар на криминалния психолог Неделчо Стойчев в "Денят ON AIR"

15.07.2016 | 20:01 Автор: Мария Аладжова

Терористичните актове са престъпни действия, които се извършват, за да се всява паника и страх сред цялото общество, да се направи опит за повлияване върху политик или държави, да се намират незаконни средства за обогатяване в последствие на този терористичен акт.

Това обясни в предаването "Денят ON AIR" криминалният психолог Неделчо Стойчев, ректор на Академията на МВР. 

По думите му терористичните организации винаги са предвождани от лидер, който привлича последователи и диктува радикална идеология. Стойчев се присъедини към анализите на експерти, които поставят в основата на причините за тероризма социалното неравенство в общностите: 

"По принцип хората, които се ангажират с подобна терористична дейност, са хора, които имат определени дефицити - в материален, емоционален, социален аспект. И всъщност повечето хора, които се насочат или ги вербуват всъщност отиват там, за да могат по някакъв начин да се идентифицират със силата и възможностите на терористичната група, която им дава ново самочувствие".

Психологът беше категоричен, че е необходимо особено внимание при представяне на информацията, свързана с вчерашното нападение в Ница:

"По отношение на такива ситуации не трябва да се дават ендозначни, категорични отговори какво трябва да се прави и смятам, че хората, които мислят, че са експерти в тази област, трябва да се въздържат от такива публични изказвания какво трябва да се прави или не, тъй като ситуациите са твърде различни и само хората, които са вътре в службите и имат пряк контакт с хора, които са на терен, могат да правят прогнози или оценки", посочи той.

Чуйте видео с пълния разговор

/Снимка: Денят ON AIR/

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback