fallback

Ясен Тодорв: ЕК да чуе всички гледни точки!

Председателят на Етичната комисия към ВСС настоя прокурорите от Европа да извършат всеобхватна проверка при изготвянето на доклада за съдебната система в България

08.07.2016 | 20:20 Автор: Мария Аладжова

"Считам, че не е лошо прокурорите от Европа, които извършват проверката на съдебната система, и доколкото разбрах са се срещали с бившия министър на правосъдието (Христо Иванов - бел. ред.), с отделни граждани и магистрати и са чули една гледна точка, не е лошо да чуят и други гледни точки. Тогава да направят своите изводи, защото практиката десетилития наред при проверките на ЕК показва, че много често в докладите след това се появява само една гледна точка, която след това много умело се използва за вътрешнополитически цели."

Това каза в предаването "Денят ON AIR" председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. Той настоя, че е необходима всеобхватна проверка, включваща всички страни, имащи досег с правосъдието в България.

Тодоров коментира и резултатите на проверката по сигнал на следователя Бойко Атанасов, който твърдеше, че в прокуратурата действа шпицкоманда, която се занимава с определени дела, свързани с корупция и престъпления по високите етажи на властта. Проверката на ВСС показа, че твърденията на Атанасов не съответстват на истината.

"Голяма част от твърденията на следовател Атанасов, които са проверяеми, са оборени от фактите. Дрруги негови твърдения бяха категорично отречени и опровергани от негови колеги, знаете, че етичната комисия от предишния състав изслуша всички следователи от първи сектор и приокурори от отдел първи от градската прокуратура", поясни Ясен Тодоров.

Цялото интервю - във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback