Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Не достигат кадри за прилагането на антитерористичния закон

"Армията никога досега не е имала подобни функции", коментира Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност

06.07.2016 | 20:22 Редактор: Мария Аладжова
Не достигат кадри за прилагането на антитерористичния закон

Антитерористичният проектозакон дава рамка на взаимодействие между различни структури - за това доколко може да се навлиза в правата на отделните граждани при съответните механизми. 

Такова определение даде Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност на пакета от мерки, които готви правителството с цел превенция от терористични атаки.

Божилов подчерта, че е необходим баланс между правомощията на органите и правата на свободните граждани.

"Много от разпоредбите, които са изрично изписани в този закон, по един или друг начин присъстват в други закони - в Закона за МВР, в Закона за специалните разузнавателни средства и т.н.", поясни той.

На въпрос дали все пак текствотете в проектозакона не създават предпоставки за злоупотреба, експертът по сигурността отговори, че съществуват достатъчно механизми, които минимализират вероятността от подобни действия.

Отворен обаче остава въпросът за това дали държавата разполага с достатъчно квалифицирани кадри, които да прилагат на практика антитерористичните мерки: "Все още няма", отговори Божилов, - "Армията никога досега не е имала подобни функции".

Що се отнася до взаимодействието на НАТО със страните от региона, Божилов посочи, че вече е взето решение за формиране на многонационални бригади в три прибалтийски държави, в Полша и в Румъния. Във всяка част ще бъдат разположени до 1000 човека. Започват и ученията в Черно море.

"Засега не знам да се обсъжда нещо за Бълагрия", каза той относно разполагането на натовски многонационални бригади.

"Обсъжда се въпросът за учения и под добра координация в Черноморския район, както стана ясно - без това да включва регионална инициатива", добави той.

/Автор: Мария Аладжова/