fallback

Нихат Кабил: София е най-трудният политически терен!

Третата по сила политическа партия трябва да има знакова организация в столицата, заяви лидерът на ДПС - София пред Bulgaria ON AIR

05.07.2016 | 20:35 Автор: Луиза Божинова

София е най-трудният политически терен, защото тук е най-ярко разслоението между хората. Но има един знаменател - столичани правят информиран избор за каквото и да е.

Това каза лидерът на ДПС в София Нихат Кабил в предаването "Денят ON AIR".

"Смятам, че третата по сила политическа партия може и трябва да има организация, която да е знакова за нея в столицата", заяви той в студиото на Влади Сиркаров.

По отношение на президентската битка и това какво се случва в ДПС Нихат Кабил смята, че всички сега са много внимателни, прецизни и "никой не бърза с анонсирането на своите кандидати." 

"Президентската институция е някак си като кръпка към целия политически процес. Би било по-различно, ако бяхме президентска република като САЩ или Франция, където е от много голямо значение битката на идеите в предизборния период", посочи той в ефир. "При нас държавният глава е с много орязани функции и може би изборът на президент е допълнителен елемент от голямата политическа игра", допълни шефът на ДПС в София.

"ДПС досега не е издигало свои кандидати. Аз лично мисля, че вече назряха както вътрешните, така и регионалните, международни условия, ДПС да се яви с наша кандидат-президентска двойка", натоя Нихат Кабил. По думите му всяка политическа партия, която е в опозиция, е нормално да се стреми да предизвика предсрочни избори.

"Тези президентски избори ще бъдат едни от най-интересните от началото на демократичните промени. Есента ще бъде много гореща. Партиите започват да се консолидират около дадени кандидати, започват да циркулират и имена", каза още той.

Според Кабил ГЕРБ ще играят силно със свои кандидати, БСП, ако успее да обедини лявото пространство, също ще играе силно, Патриотичният фронт ще бъде много силен играч. "Тук от много голямо значение ще бъде това, което ще се случи в лявото пространство и това, което ще се случи около ПФ и сродните подобни", подчерта Кабил.

"На тези избори важното е кой ще бъде втори в надпреварата", категоричен е той.

На въпрос дали ги страхува Лютви Местан на евентуални избори, Нихат Кабил отговори: "Защо да ни страхува? Нека да се бори за любовта на народа."

"Лютви Местан дръпна някаква част от хората със себе си, ще видим на едни предстоящи избори колко", каза Кабил. "Местан и хората му в момента са тръгнали да регистрират ДОСТ. Ще видим докъде ще стигнат."

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback