Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Стефан Софиянски: България увеличи дълга си след влизане в ЕС

"Забавихме това развитие, което имахме от 97 година", коментира в "Денят ON AIR" бившият кмет на София

05.07.2016 | 19:54 Редактор: Мария Аладжова
Стефан Софиянски: България увеличи дълга си след влизане в ЕС

България губи икономически обороти от началото на 2007 година насам, след присъединяването на страната към ЕС. Това каза в предаването "Денят ON AIR" бившият кмет на София за три мандата Стефан Софиянски.

Той изрази мнение, че в управлението работят некомпетентни кадри, които не могат да се използват правилно възможностите, които предоставя Европа на страните-членки.

"От 2007 г. насам е факт, и това са безспорни цифри, че ние забавихме това развитие, което имахме от 97 година", каза Софиянски.

"България привлича средства. В периода 1997 - 2006 г. ние намаляваме задлъжнялостта и нямаме европейски фондове. 2007 - 2016 г. ние имаме допълнителни средства, еврофондове и увеличаваме задлъжнялостта си", посочи той.

Бившият служебен премиер на България изрази увереност, че, за да има стабилен растеж, е необходимо той да бъде подхранван с привлечените в страната капитали. По думите му, в момента такава стратегия липсва. Още, той сподели убеждението си, че държавната администрация от национално ниво трябва да бъде прехвърлена на регионално и разделена на 6 области.

"Поради това, че няма компетентност, няма и поставени цели. Затова аз търся целите, модела", обясни Софиянски, който преди дни обяви, че започва десен консервативен проект заедно с евродепутата от Европейските консерватори и реформисти и лидер на "България без цензура" Николай Бареков.

Целият разговор - във видеото!