fallback

Националното ни наследство е оставено на произвола и гасне!

Константин Томов разказа за поредицата "Угасващите съкровища на България" в ефира на Bulgaria ON AIR

04.07.2016 | 20:37 Автор: Тодор Петров

Авторът и продуцент на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR Константин Томов гостува в "Денят ON AIR", където разказа за поредицата "Угасващите съкровища на България".

"Искаме да издирим национално значими обекти, за които никой не полага грижа. Трябва да се обърнем към България. Изоставили сме на произвола нашето наследство. За Bulgaria ON AIR винаги е било важно националното ни наследство. Тези места са изключително приятна дестинация за разходка през уикенда. Всички, които искат да обогатят уикенда си, нека ни последват", разказа Константин Томов в студиото на Владимир Сиркаров. 

Той даде пример с църква от 14 век, паметник на културното ни наследство, за която никой от държавата не полага грижи, освен хора от самото село. "В последните години има много средства от Европа в тази насока. Построиха се измислени средновековни обекти, а истинските неща са оставени да гаснат", посочи гостът в студиото.

Той разясни, че изследването става дума главно за средновековни църкви и манастири и добави: В Османско време християнските манастири са имали правото да съществуват и дори да развиват дейност. Голяма част са оцелели до 80-те години, преживели са войни и са съсипани по време на нашия преход. 

Константин Томов подчерта, че е важно да се знае за тези места, тъй като придобият ли те известност веднага ще има реакция от хората. 

"Въпросът е да не остават непознати", призова авторът на поредицата.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback