Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Има ли чуждо влияние в България и от кого сме зависими?

Бившият депутат от БСП Страхил Ангелов и блогърът Иво Мирчев в спор по темата в ефира на Bulgaria ON AIR

04.07.2016 | 20:13 Редактор: Тодор Петров
Има ли чуждо влияние в България и от кого сме зависими?

Всяка зависимост е отрицателна, а сега България е зависима повече от всеки друг път. Русия не е най-голямата заплаха за България. От Турция виждам много по-сериозна заплаха. Нейната намеса във вътрешната политика е много по-голяма, както и тази на САЩ. България в момента е в американската сфера на влияние.

Това заяви в предаването Денят на Bulgaria ON AIR бившият депутат от БСП Страхил Ангелов, според който виновни са "продажните политици, които често работят не в интерес на държавата". 

Блогърът Иво Мирчев се съгласи, че в България има сфери на влияние от различни фактори в САЩ и Русия, споделяйки, че в момента най-сериозно е влиянието на Владимир Путин.

"У нас има много политици и партии, които получават пари от Русия", посочи Мирчев и даде пример с партия "Атака". "От Русия текат капитали към националистически партии в България, за да защитават те нейните интереси. Не може да си патриотична партия и да защитаваш чужди интереси", коментира блогърът.

Според него години наред са ни вменявали, че имаме нужда от АЕЦ "Белене", за да се избере руската компания за реакторите. Страхил Ангелов контрира, че АЕЦ "Белене" можеше да се построи и без руски реактори, но е нелепо да се говори, че нямаме нужда от атомна централа. 

"Факт е, че АЕЦ "Белене" не се състоя и сега дължим 1 млрд. лева", отсече той и добави, че се преекспонира влиянието на Русия върху България.

"Жалко, че не можахме да извадим по-достойни и отговорни хора. България трябва да поддържа нормални отношения с Русия. Погрешно е това, което прави президентът Плевнелиев. Не сме в състояние да заемаме такава позиция. Не може да се прави съюз, който да обслужва интересите на 2-3 държави и корпорации", каза още бившият депутат от левицата, визирайки Европейския съюз.  

Иво Мирчев е на мнение, че важния въпрос е, какво избираме ние - "западната цивилизация или една страна, начело с диктатор, създал Евразийския съюз, в който са Казахстан и Беларус, управлявани също от диктатори". 

Той оправда позицията на премиера Бойко Борисов, обяснявайки я със страх, за да не бъде свалено правителството. 

"Обяснима позиция на премиера и адмирации за президента, който каза истини, които много политици не могат да споделят", обясни блогърът в студиото на Владимир Сиркаров.

"Когато може от едно посолство да се назначават и свалят правителства, това е смешно.  Не съм зависим и затова вече не съм депутат. Разпадът на политическия ни елит е пълен, ще преминем през политически хаос. Не съм оптимист, че ни очакват добри времена", завърши Страхил Ангелов.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
chopsi_tg@yahoo.de
преди 8 години
Mного повече очаква публиката от вас, хипотезите и недомлъвките ги оставете в парламента. Народа е сериозно загрижен от чуждото влияние което сигурно унищожава държавата ни във всеки един социален аспект. България е в много деликатно положение отново, благодарение отново на безотговорното и безцеремонно отношение на пионките в правителсвото, който дори не се индетифицират с българската етническа принадлежност, като дори изключвам етническите парти. Ситуациата обаче в следващите месеци може да излезе подконтрол в наближаващите президентски избори и бавенето на новата бъдеща незаконна етническа партия на г-н Местан. Едвали обаче Българските така наречени държавници незнаещи, а и неинтерсуващи се кой дава и защо взема ще се намесят в прекъсването на този недеменсионален процес. И за това мерси ще каже българина от село, каквото можаха това направиха, но жалко!ГТГ Сигнализирай за неуместен коментар