Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Иван Иванов: Предложението за анонимни сигнали в случаи на корупция ще отпадне

Новото бюро за борба с корупцията трябва първо да спечели доверието на гражданите, коментира депутатът от РБ

01.07.2016 | 20:34 Редактор: Мария Аладжова
Иван Иванов: Предложението за анонимни сигнали в случаи на корупция ще отпадне

ДСБ и Гражданският съвет, част от Реформаторския блок, внесоха днес в парламента предложение за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат създаване на институцията "заместник главен прокурор".

Това съобщи в предаването "Денят ON AIR" депутатът от РБ Иван Иванов

Той коментира разнопосочните настроения в парламента по отношение на антикорупционния закон, който мина на първо четене, но все още предстои да бъдат направени промени в текстовете.

"Групата от Комисията за борба с корупцията към НС до последно имаше разногласия относно всъщност в Румъния работят ли по анонимни сигнали или не работят. Работят, но въпросът е, че работят конфеденциално и така че инспекторите, които са в тяхната антикорупционна агенция, да не оповестяват сигналите и да не са зависими от различни медии и интереси. Те застават с името си и отнасят обвинителния акт", поясни той.

В разговора се включи и депутатът от БСП Красимир Янков, който беше категоричен, че според него тепърва предстои да бъдат внесени промени в приетите на първо четене текстове на закона:

"Всички парламентарни групи, които заявиха подкрепа под условие, обявиха, че ще внесат промени между първо и второ четене. Аз лично очаквам така внесените текстове да бъдат коригирани и вариантът, който е внесен от Меглена Кунева и правителството, да не остане", прогнозира Янков. 

Народните представители имаха много критики към някои от текстове на проекта, като основните засягат възможността за подаване на анонимни сигнали до бюрото
 
Иван Иванов също изрази мнение, че именно тази част ще отпадне: "Ще се приеме едно предложение на Института за пазарна икономика, нека първо да видим как работи това бюро и тогава, ако действително спечели доверието на гражданите, тогава ще може да пуснем анонимни сигнали", заяви той.