fallback

България се опитва да запази добрите съседски отношения

"НАТО и ЕС реагираха доста късно спрямо тероризма", каза доц. Кючуков пред Bulgaria ON AIR

30.06.2016 | 21:16

"На официалната среща на АБВ и Единна Русия, нашата партия си беше поставила задача да защити интересите на България и да постави някакъв мост, предвид отношенията между двете страни", каза доц. Георги Кючуков в Денят ON AIR. 

По думите му на срещата е била подписана декларация, от няколко отсновни точки. "Първата беше на тема сигурност- регионална и глобална. Втората беше за взаимното сътрудничество в редица области- енергетика, икономика, предприемачесто и други", обясни доцентът

"Русия прие с разбиране нашата ориентация към ЕС и НАТО и не е имало никакви конфронтационни изказвани или моменти. Разбират , че това  е избор на българския народ и го приемат", посочи гостът. 

Кючуков обясни, че думите на президента Първанов,  "сигурност в Европа не може да бъде сигурност срещу Русия или Турция, или която и да е друга страна",са много правилни, защото без тези два основни партньора или опонента, сигурност не може да има.

"В изказването си Първанов изясни условните тенденции за сътрудничество и желание за продължаването на добрите съседски отношения", категоричен е доц. Кючуков.

Според него ако ние искаме да правим успешна лява политика, без сближаване на всички леви, центристки и лявоцентристки парти, всички усилия ще бъдат обречени на неуспех.

"Готови сме на обща президентска кандидатира. Имаме възможност за индивидуален кандидат, но ще изчакаме референдума, който БСП провежда", уточни гостът. Той посочи, че според всички Първанов е най-успешният президент до сега, а сравнението с друг, е много фрапантно. "Искаме заедно с всички леви сили да издигнем един президент, който е равно отдалечен, разпознаваем и с ясна визия за развитието на България", категоричен е доцентът. 

Според него визитата на Петро Порошенско в България е посветена на нещата, които НАТО и Русия правят с цел "задържане на противника" и "смятам, че всеки един от държавните ръководители има интерес да намали напрежението между двете противопоставящи се сили".

Относно общите усилия срещу тероризма, гостът сподели, че борбата срещу него трябва да  бъде на всички. "Не може само отделни държави да се борят". Доц. Кючуков сподели, че в това отношение ЕС и НАТО са реагирали късно и сега плащаме доста скъпо.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback