fallback

България е прекалено мека и уязвима цел за "Ислямска държава"

Турция е в много трудна ситуация, конфликтът в Сирия не може да се реши без Русия, каза за Bulgaria ON AIR Тихомир Безлов

29.06.2016 | 20:27 Автор: Тодор Петров

Имахме подобен инцидент в Бургас. За съжаление нямаме капацитета на Турция, технологичен и човешки. Трябва да се опитаме да засечем рано сигнали, ако "Ислямска държава" потърси нов терористичен акт в Европа. България е прекалено мека цел. България е и доста уязвима по ред географски и религиозни причини. Имаме най-голямото мюсюлманско население в ЕС. 

По този начин Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира в предаването Денят на Bulgaria ON AIR последния атентат в Турция.

"В Турция това е осми атентат за годината, но този път начинът на изпълнение привлече изключително внимание. Преобладава теорията, че е атентатът е дело на "Ислямска държава". Турция е в много трудна ситуация. Води гражданска война срещу ПКК, освен това има сложни отношения със сирийската военна организация", допълни Тихомир Безлов. 

Той е убедем, че без Русия няма как да бъде разрешена ситуацията в Сирия. Според него Сирия е като рана в огромната граница на Турция. 

"Спрямо 2014 г. има 95% спад на туристите в Турция. Икономическите загуби са видни", добави гостът в студиото на телевизията.

Междувременно стана ясно, че Турция вече се възстановява от атентата на летището в Истанбул. То се върнала към нормалния си начин на работа, а терминалът е отворен. 

"Има известно закъснение на полетите, но летището започна работа изключително бързо. Щетите от атентата още са видни. Истанбул показа, че не се страхува и може бързо да се върне към нормалния си ритъм. Продължава работата на терен", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback