Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Делян Добрев: Решението на Арбитража за "Белене" е изцяло в наша полза

Трябва да се реши въпроса с оборудването в следващите 4-5 месеца, добави той в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров

21.06.2016 | 21:46 Редактор: Ирина Георгиева
Делян Добрев: Решението на Арбитража за

Решението на арбитражния съд за проекта "Белене" е изцяло в наша полза. Това коментира Делян Добрев в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. По думите му те предлагат това решение още от 2012 г. и уточни: "към датата на изтичане на споразумението, ние предложихме на руската компания "Атомстройекспорт", НЕК да плати изготвеното до този момент оборудване, защото споразумението към този момент изтичаше, говоря за споразумение, защото договор няма така, както твърдим през последните 5-6 години и това се потвърди от Арбитража".

Добрев обясни и каква е разликата между договор и споразумение. "Договорът е за цялостно изграждане на Централа, в него фигурират всички компоненти на тази централа и е проект-ангажимент за изграждането на такава централа. В случая ние такъв договор нямаме, а само оборудване на парче. С въпросния Анекс 5 са поръчани реактори и оборудване."

Проектът стартира лошо още през 2007 г., когато е реалният му старт, обясни председателят на комисията по енергетика в НС. По думите му вместо да се откажем през 2008 г. преди да сме направили каквито и да е разходи правителството е взело решение в МС 300 млн. лева, ", тоест да ги извади от бюджета и да ги преведе на НЕК, която да плати аванса".

"Този аванс е стартирал изпълнението на споразумението. Защо казвам, че още през 2008 г. е трябвало да се прекрати това споразумение или да се остави без някакви последствия, защото към края на 2008 г. стана ясно, че този, който първоначално е избран за стратегически инвеститор поставя две условия - първо да има договор и след това да се прави каквото и да е било, а в същото време RWE казват, че преди да се подпише договор не трябва да се поръчва каквото и да е било оборудване. Българската страна разбира се пренебрегва стратегическия инвеститор", припомни той.

RWE казват още, че са 49% акционер и тяхното финансиране е ясно, тогава са поискали и НЕК да покаже откъде ще вземе останалата част от парите, за да финансира проекта, оценен на 10 млрд. евро, отбеляза още Добрев. Той разкри, че през 2008 г. тогавашният директор на НЕК е информирал тогавашния министър, че според него не трябва да продължават. Но тогава вторият вместо да го подкрепи, 20 дена по-късно предлага да се отпусне този аванс от 300 млн. лева аванс.

Добрев коментира още, че такова писмо се вижда, че съществува, има изходящ номер от НЕК, входящ в Министерството, но като хартиен носител е унищожено.

Няма никакво логическо обяснение за мен защо не го е послушал, отбеляза още той. По думите му въпреки разследванията в момента, за решението тогава се вадят политически аргументи защо е добре да има "Белене".

"Хубавото в случая е, че арбитражното решение писъжда на 4 от претенциите на руската страната от общо 7, а 3 от които са за това ние да си платим неплатените фактури и да си платим оборудването, изработено докрая на споразумението до края на март 2012 г. Останалите 4 претенции по отношение на ескалация, пропуснати ползи, плащане на оборудване, което не сме получили - ни присъжда 0, тоест не търпим щета и не плащаме нищо освен оборудването и то по базова стойност. Ние плащаме нещо, получаваме актив. Тоест ние не плащаме нищо повече, освен това, което ще получим", поясни Добрев.

Друг е въпросът, че това оборудване не може да се поставя навсякъде, добави той. Според него трябва да се търси алтернатива с производителя "Атомстройекспорт", защото сами не можем да се справим и трябва да го направим с руската страна. "В целия този казус Русия няма вина. Тя е получила подписано споразумение и е възложено да изготви част от оборудването на една централа. Надяваме се да съдействат, защото и те са виждали, че нямаме достатъчно финансова възможност, нямали сме стратегически инвеститор и трябва да ни помогнат да излезем от този труден момент".

Делян Добрев се надява в следващите 3-4 месеца да бъде разрешен този въпрос, защото не може да бъде дълго отлаган, тъй като носи съпътстващи разходи. "Това трябва да са тристранни разговори, а и същото оборудване може да се използва и в Русия, защото и там се изграждат централи."

Тези 550 млн. евро няма как да се отразят върху цената на електроенергията, защото това е един актив, а не е разход за енергия, който регулаторът признава, подчерта Добрев. По думите му това е очаквана санкция.

Има вариант НЕК да обжалва решението на Международния арбитражен съд в Женева, потвърди Добрев, но добави, че не вижда какво може да се обжалва.

"Нямаме парите, с които да построим тази централа. Имаме с 30% повече инсталирани мощности отколкото използваме в момента и ако имаме още 2000 мегавата, при положение, че през есента и пролетта само АЕЦ Козлодуй задоволява потреблението в страната и изключваме останалата част. И сега можем да изнасяме около 20% енергия, но нямаме търсене и цена", добави той.