fallback

Къде е границата между патриотизъм и патриотарство

"Народ без самочувствие няма бъдеще", каза журналистът Цвета Кирилова пред Bulgaria ON AIR

21.06.2016 | 20:55

"Патриотизъм- това означава да обичаш родината си, да си силно ангажиран с процесите, които се случват в твоята държава, да имаш усещане за принадлежност към род, родина, националност, култура и традиции", обясни журналистът Цвета Кирилова в предаването Денят ON AIR.

По думите й "патриотарство" е всичко, което проявява комплекси. "Онова, което не може да отличи себе си като достойно, което не намира необходимостта от това да усъвършенства себе си, за да постига успехи", допълни още тя. 

В студиото на Владимир Сиркаров, музикантът Теодосий Спасов, сподели, че за него правилното понятие е "родолюбие", което е по- българското название на "патриотизма". Той твърди, че това е "да обичаш род, родина, близки и приятели, тая земя и това небе".

Според Цвета Кирилова, когато някой е възмутен от събитията, които се случват в държавата ни, винаги упреква управлението. "Когато обаче иска да открои положителните страни на това, което харесва в държавата ни, говори за родината".

Тя твърди, че родината е обединител на всички ценности, които имаме, а държавата е всичко онова, което бихме искали да постигнем чрез хората, които сме изпратели във властта. "За жалост понякога нашият избор не отговаря на нашите очаквания", допълни журналистката.

Теодосий Спасов посочи, че държавността е администрация, изградена по определен формат. По думите му, когато на висшите постове седят родолюбци, държавата цъфти и народът се радва на своя избор. Той смята, че в страната ни има много нови промени, които наподобяват "нормалните държави".

Спасов сподели, че преходът от предишната система, към днешната, е исторически феномен. "Преходът отнема много време и  България върви в правилната посока, но географското, икономическото и политическо положение на страната, е причината да бъдем много гъвкави дипломати", допълни още музикантът.

Цвета Кирилова каза още, че най-голямата беда на България е, че не може да си намери центрирано място. Според нея ни е нужна обща концепция за това как изглежда България пред света. "Докато се лутаме в избора дали да защитаваме чисто проамерикански или проруски интереси,  България напълно загубва собствената си идентичност".

Кирилова допълни, че трябва да имаме пробългарска ориентация. Тя смята, че в българското управление, българофили почти няма. "Ако имаше такива хора, България нямаше да тъпче на едно и също място толкова години", подчерта гостенката.

Журналистката е категорична, че народ без самочувствие, няма как да произведе икономика, няма как да произведе образование и бъдеще. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback