fallback

Как ще се проверява качеството на активите в банките и финансовите институции

Иван Костов в Денят On Air

17.06.2016 | 21:58 Автор: Ирина Георгиева

Основният риск е в съвпадението на едновременното провеждане на проверката на качеството на активите на банките и на финансовите институции. Това заяви Иван Костов в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров. По думите му оказа се, че страната няма достатъчно потенциал.

Много сериозен риск за това е обстоятелството, че тези проверки на качеството на активите се правят от институции, които те самите са нестабилни, добави Костов и обясни, че говори за БНБ и за Комисията за финансов надзор.

БНБ провежда и носи отговорността, но тя не е инициатор, а такъв е прословутото съвещание при президента през лятото на 2014 г., когато съвършено неправилно и неоснователно беше поставено за цел България да влезе в европейската система за банков надзор.

Това е една сложна система, която цел е непостижима. Винаги, когато се поставят непостижими цели се раждат и големи рискове.

По думите му самите регулатори в момента изпитват големи затруднения и даде за пример КФН, която ще трябва да смени или да преизбира председател по време на операцията по проверката на активите на пенсионните фондове и на застрахователите. Костов уточни, че през юни изтича мандатът.

"Имаме притеснения от атаките, които се водят към тези институции. Управителният съвет да си обръща джобовете, за да видиш какви пари взима в момент, в който му е поставена задача да преодолее прекомерни макроикономически дефицити, както се стигна до определения на ЕС - това е неуместно и насочено срещу стабилността на страната", смята Костов.

Когато искаш оставките, атакуваш и двата регулатора - КФН и БНБ, това не стабилизира страната, подчерта той.

Най-парадоксалното е, че в България в момента няма прекомерни макроикономически баланси, добави Костов. Според него през 2016 г., най-късно в началото на 2017 г. България трябва да приключи с обвинението за прекомерни макроикономически баланси. По думите му всички показатели са на лице, за да излезе от тях.

Ако България продължава да се колебае да влезе в Еврозоната или не, тя понася най-тежките щети, подчерта още той. По думите му Валутният борд има недостатъци и се изчерпва.

"Той е система за скачване към валутата, с която се е скачил. Тогава е стабилен", подчерта той.

Чуйте останалата част от коментара на Иван Костов:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback