fallback

За или против свободата на оръжията

"Не оръжията убиват хора, хората убиват хора", каза политологът Любомир стефанов пред Bulgaria ON AIR

16.06.2016 | 20:23

"Рестрикциите не работят", това посочи в предаването Денят ON AIR председателят на БЛО Стоян Панчев. По думите му, ако държавата забрани едно нещо, няма гаранция, че то ще изчезне.

Политолъг Любомир Стефанов пък каза, че "не оръжията убиват хора, а хората убиват хора."

"Това е метафора за управление на нищоправене", допълни той. Стефанов заяви, че няма колективна вина и всеки има собствените си права. Това означава, че държавата не може да забранява на всеки, който е заподозрян в нещо.

Политологът посочи като пример и думите на Доналд Тръпм, че е нужен списък със съмнителни хора, на които трябва да се наложи рестрикция спрямо ползването на оръжия. По думите на Стефанов, ако някой бъде заподозрян само по обвинение, че има терористичен профил, то следва да наложим израза "Невинен, до доказване на противното". Стефанов каза още, че в такъв случай престъпността, като саморазправа, ще се вдигне. 

Председателят на БЛО посочи, че едно въоръжено общество е възпитано общество, защото "не знаеш какво да очакваш от човека срещу тях." По думите му свободата всеки да има оръжие, кара хората да се държат по по- различен начин. Панчев каза, че оръжието е изравнител, защото при масовите убийства, това е единственото решение. 

"В стресова ситуация човек не успява да реагира. Това че имаш пистолет, не означава, че ще го използваш в точния момент. Това не носи сигурност", категоричен е политологът. По думите му, за да притежаваш оръжие е нужна тренировка. "По- дългата употреба на оръжие от хора с лабилна психика, става опасно", добави той. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback