Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Три години след ДАНСwithme - защо са празни жълтите павета?

"Това беше наистина спонтанен национален протест", коемнтира в "Денят ON AIR" дизайнерът Жоро Пентаграм

14.06.2016 | 20:27 Редактор: Мария Аладжова
Три години след ДАНСwithme - защо са празни жълтите павета?

Днес се навършват три години от гражданските протести, които бяха предизвикани от назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Дизайнерът Жоро Пентаграм е сред най-активните учaстници в демонстрациите през 2013 година. Според него днес подобен протест не може да се случи заради многополюсните виждания, които има обществото, коментира той в "Денят ON AIR". 

Запитан защо жълтите павета днес са празни, дизайнерът отговори: "Защото ембелматичните хора, които протестираха тогава, или напуснаха държавата, или намериха топли места, тъй като имаше много хора, които бяха тук не заради самите протести, а за да реализират нещо." 

"Но основното ядро бяха наистина спонтанни. Мога да кажа, че наистина това беше спонтанен национален протест", добави той.

След това сподели и личното си мнение, че днешното общество страда заради лиспата на единност и отстояване на интересите на България, а либералната идея, по думите му, е отслабнала още повече след началото на миграционната криза в Европа.

Според него е малко вероятно след решението на НС да бъде изтеглен нов заем от 600 млрд. евро, да има протести, най-вече заради заради летния период.

"Всичко се случва през лятото, когато на хората не им е до протестиране. Ако такова нещо се случи в студените месеци, то ще бъде бързо и спонтанно", посочи той.