Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Йончев: Опитваме се да правим политически център в НС

АнтиГЕРБ политика не е в полза на България, заяви депутатът от "Народен съюз" пред Bulgaria ON AIR

10.06.2016 | 20:24 Редактор: Луиза Божинова
Румен Йончев: Опитваме се да правим политически център в НС

Процесът на фрагментация вече приключи. По-скоро има процес на консолидация преди президентските избори.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" Румен Йончев от "Народен съюз".

"Това, което ни раздели беше липсата на политически такт и порядък в групата", посочи той пред Кузман Илиев по повод внесените в петък молби от петима депутати от "Народен съюз" за освобождаването им от парламентарната група на БДЦ. С това щеше да се разпадне и самата група, поради липса на необходимия брой народни представители, но депутатите оттеглиха оставките си. 

"Ние от шест месеца искахме преименуване на групата на "БДЦ-Народен съюз", така че нашата формация да бъде реално присъстваща в наименованието на групата, това не се случи и вместо такава промяна, получихме промяна в комисиите", обясни той.

По думите му крайната мярка, която са могли да приложат от "Народен съюз" е била напускане на групата. Единственото, което ги е спряло е било приемането на името в наименованието на групата.

"Неведнъж сме помагали на мнозинството, когато е имало трудни мигове. Но в същото време не пестим критики, когато има повод за това", каза още Йончев. Според него опозиция, която "крещи постоянно долу" не е полезна никому.

"Опитваме се да правим политически център в Народното събрание - онази междинна зона, в която се взимат реално решенията", посочи той. "Това, което търсим е консолидация в центъра, а не неговото изкривяване в ляво или в дясно", добави Йончев, според който Патриотите, АБВ и "Народен съюз" са субектите, които имат потенциал да бъдат център. "Политика антиГЕРБ не е в полза на България. Нашите проблеми са икономически - зад икономиката стои математиката, а тя не търпи леви или десни решение, тя търпи само едно решение."

По отношение на въвеждането на плоския данък, Йончев припомни, че то е било въведено от "едно предимно ляво правителство".

"Ние миналата година гласувахме за плоския данък и ще продължим да гласуваме по този начин. Така разбираме интереса на България в този момент", заяви Йончев.

"Трябва да започнем да мислим кое работи за България и кое против хората", настоя той. "През последните десет години онези, които най-малко се стараеха да бъдат леви или десни, управляваха най-добре."

Профилът на българския кандидат за президент Румен Йончев определи като "българин с ясна патриотична ориентация, който трябва да гледа интересите на България, а не неговите партийни интереси."