Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Атентатите в Турция няма да спрат, мигрантите са извор на проблеми

"Терористите ще опитат да ударят на Евро 2016", предупреди от ефира на Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Николай Радулов

08.06.2016 | 19:58 Редактор: Тодор Петров
Атентатите в Турция няма да спрат, мигрантите са извор на проблеми

Атентатите в  Турция няма да приключат скоро въпреки сериозните мерки, които се взимат. В Турция има огромно количество мигранти - официално около 2,5 млн., но аз мисля, че са повече, към 3,5-4 млн. Те са непрекъснат извор на проблеми. В Турция има и големи вътрешни проблеми, като кюрдите се борят за някакви техни права.

Това заяви в предаването Денят ON AIR експертът по сигурност проф. Николай Радулов след втория пореден атентат в Турция за последните два дни.

Според него се очертава тенденция на липса на сериозен интервал от време, в който не се извършват атентати в Турция. Специалистът припомни, че това е шести атентат в страната от началото на годината, а периодът е сложен, тъй като се водят преговори между Турция и ЕС.

Гостът в студиото на Владимир Сиркаров коментира и вероятната българската връзка с атентатите в южната ни съседка.

"В последните два атентата бяха намерени коли с български номера. И до днес през границата с Турция продължават да минават мигранти. Всеки ден хващаме по 20-30 човека в София. Сред мигрантите има убедени джихадисти. Другите причиняват страшни проблеми, създавайки усложнения в криминогенната обстановка", посочи Николай Радулов. 

Той даде пример с Германия, където има регистрирани 69 000 престъпления, извършени от мигранти и обясни: "Нивата на терористична опасност в Германия, Франция и Белгия са най-високи, а мигрантите отклоняват вниманието на властите."

Експертът по сигурност е на мнение, че огромният човешки ресурс, осигурен от властите във Франция за Евро 2016, е изключително необходим и наложителен. 

"Терористичните организации целят да ударят там, където ужасът в гражданите ще е най-голям. Европейското първенство по футбол е най-подходящият форум за терористите. Всички служби имат информация за подготвяни терористични актове. Насоченият интерес там може би ще отпусне бдителността и на нашите специални служби. Вниманието е насочено към футболното първенство, но не трябва да се отпускаме в този момент", коментира още Николай Радулов.