Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Росен Йорданов: Избираме президент по симпатии, а не качества

Според него има разлика между "избираем" държавен глава и такъв, който би бил от полза за страната

07.06.2016 | 20:51 Редактор: Мария Аладжова
Росен Йорданов: Избираме президент по симпатии, а не качества

"Адмирирам това, че се създава антитерористичен закон, защото досега нямаше такъв. Видях някои нелоши идеи", заяви в "Денят ON AIR" бившият зам.-директор на Института по психология към МВР Росен Йорданов.

Той беше категоричен, че предвидените мерки от антитерористичния закон, които дават повече правомощия на полицията и армията, са необходими, за да се тушират потенциалните заплахи на територията на страната.

"Има теми, които са строго професионални, като вземем предвид основните заплахи, които съществуват", посочи Йорданов. - "През България минават доста хора, които имат такъв профил и най-малкото за тях се установяват съмнителни данни и факти. Не можем да подхождаме към тероризма с идеята за обичайния граждански наказателен процес. И наистина трябват добра роля и разумни неща, за да се направи така, че хората да могат да работят", добави Йорданов.

По мнението му по-голямата част от младите кадри в структурите влизат заради материалните облаги и без готовност за общественополезна дейност.

Психологът направи паралел със ситуацията на политическата сцена - месеци преди президентската надпревара наесен. Той прогнозира, че кандидатите на различните формации ще станат ясни не по-рано от септември. 

Още той сподели убеждението си, че бъдещият президент на България трябва да бъде човек с качества, като подчерта, че има разлика между "избираем" държавен глава и такъв, който би бил от полза за страната.

Според Йорданов немалка част от обществото има криворазбрана представа за властта и лидерите: "Винаги давам пример с Левски. Ние идолопоклоничим пред Апостола, държим се към него като към икона, а забравяме какво всъщност е казвал той и за какво точно се е борел. Ние не следваме неговите завети, а следваме неговата личност като портрет", коментира той.

"Проблемът с това защо толкова късно ще се обявяват кандидатурите, като махнем обичайното политическо хитруване - да не вземат да ми опетнят кандидата, да не започне черен ПР срещу него - в тази ситуация е виновен и народът, защото той има подобни очаквания, някой да персонифицира. Първо се гледа личността, след това се гледа какво олицетворява тя", посочи още експертът.

Целият разговор - във видеото!