fallback

Има ли експертност в промените за МВР?

"Промените в закона за МВР са една приумция на Бъчварова", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от Лява България Красимир Янков.

07.06.2016 | 20:17

"Промените в закона за МВР са една приумция на Бъчварова", каза пред Bulgaria ON AIR депутатът от Лява България Красимир Янков. По думите му това, което се предлага изключва функцията на главния секретар и администрацията, която е към министерството. "Това ще доведе до демотивация на служителите", категоричен е депутатът. В закона за МВР ясно е регламентирано какво получават като социална компенсация полицаите.И то е въведено още пред 1996 година.

"С промените в закона няма да се спестят средства. Никъде по света няма резултат от това спестяване на средства и повече сигурност", сподели политикът в предаването Денят ON AIR. Статистика сочи, че 4 400 са незаети от щата на МВР, а по думите на Бъчварова няма възможност да има полицаи в населените места, където е концентрирана битовата престъпност. "Говорим за промени в закона, които няма да доведат до повишаване на качеството, защото цялата философия на промените е сбъркана", счита Янков. 

"Истинската реформа в МВР трябва да започне от районните полицейски управления, но е сбъркан моделът", смята гостът.  По въпроса за антитероризма, депутатът каза, че трябва да има такъв закон, защото тероризмът няма граници и няма конкретна цел. "Ние като парламентаристи ще положим усилия да има регламент и за превенция, и за противодействие, и за конкретни мерки", категоричен е народният представител.  Янков коментира, че законът за МВР и законът за тероризма са правени без мнението на експерти. "Не сме против да има такъв закон, защото сме наясно със заплахата. Но това, което се предлага ограничава свободите на хората, защото ви обещаваме повече сигурност, но няма гаранция за това", допълни той.

Относно предстоящите президентски избори, депутатът, коментира, че в рамките на следващите 20 дни ще се прави допитване до редовите членове и ще бъде ясно какви ще са бъдещите действия на ръководството на БСП. "С новия лидер БСП е по-силна, по-динамична и по-активна, защото вече не взема решения срещу волята на симпатизантите си. Очакванията започват да бъдат удовлетворявани", обобщи Янков. Той каза, че БСП ще търси обединител, защото към този момент нямат такъв. 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback