fallback

Институтът за сценични изкуства в Ливърпул иска да отвори колеж у нас

В момента българският филиал е насочен за деца от 4 до 19-годишна възраст, коментира Мартина Ненова

03.06.2016 | 21:20 Автор: Ирина Георгиева

Българският филиал на академията за изкуства на Пол Маккартни в Ливърпул има амбицията тази година да отвори колеж, от който да се получават английски дипломи, адекватни на образованието в Англия и на университета в Ливърпул. Това обяви Мартина Ненова в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

В момента българският филиал е насочен за деца от 4 до 19-годишна възраст, уточни Ненова. По думите й няма конкурсен изпит, децата не са подложени на кастинг, а се иска желанието на децата да развие талантите си

"Децата, които идват при нас всяка събота и неделя, са ученици от българското училище, а някои от тях са и от частни училища, но като цяло те са под шапката на българското образование. Ние искаме да адаптираме цялата тази система, която Англия ни показва, а да не говорим и за техния опит с отварянето на техните free school, които са много разпространена система, а родителят може да определи желанието си и група хора да решат какво училище да отворят в района, изцяло финансирано от тяхното образование. Мъчим се да намерим такава форма и път към българското образование, така че да покажем добрите практики", обясни Ненова.

По думите й има желание да се направят филиали и в други български градове, разговаряно е с общини.

"Самите ние имаме връзка с 15 европейски университета и искаме да дадем възможност на българското дете в България да получи адекватно английско образование, така че да можем да го съберем в този музикален свят, защото знаем, че в Европа около 7 млн. души се занимават с култура, музикални дейности, а Съюзът им дава една доста добра форма за развитие, финансиране и проекти", добави тя.

Българският филиал на академията за изкуства работи с Ливърпулския институт за сценични изкуства с основен патрон Пол Макартни от 2010 г., припомни Ненова. По думите й в българската школа нещата са застъпели и трите сценични жанра - танц, актьорско майсторство и музика.

"Виждането е че един артист трябва да бъде комплексен, а дори и тези, които са изключително ориентирани към музиката. При тях се набляга върху инструментите и композиране", обясни тя.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback