fallback

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" - балансьор и финансов буфер

КЕВР си върши добре работата, коментира Александър Ненков в Денят ON AIR

03.06.2016 | 20:38 Автор: Ирина Георгиева

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) си върши добре работата. Това отчете Александър Ненков, парламентарен секретар на Парламентарната група на ГЕРБ и член на Комисията по енергетика към НС в Денят ON AIR с Владимир Сиркаров.

Според него предприетата стъпка от миналата година регулаторът да бъде избиран от НС вече дава резултат - той е по-независими и в лицето на Иван Иванов и на всеки един от енергийните комисари синергетиката е много добра.

По време на либерализацията КЕВР ще определя цените за достъп и пренос на електроенергия, но не и стойността й. Според него това, че регулаторът няма да определя цените на електроенергията, а тя ще се определя спрямо търсенето и предлагането на пазара, е най-голямата реформа в системата.

Въпреки очакваното повишение на цената на електроенергията, в световен и регионален мащаб, тя падна значително, коментира Ненков. По думите му именно заради първоначалните прогнози е трябвало да направят разграничение между хората, които могат да си поемат цената на електроенергията такава, каквато е и хора, които са в рисковата част на обществото.

Има проект, за това, кои са "уязвимите групи" и това са хора в порядъка на няколкостотин хиляди граждани - до около 500 хиляди души, посочи той. По думите му в момента тече обсъждане и разговори между министерство на енергетиката и МТСП за това какво е потреблението и статусът на тези хора.

Все пак ветрилото не може да се разтваря много, защото и 500 000 души не са малко хора, отбеляза Ненков.

"Много от хората, които попадат в обхвата на тази наредба и в това разграничение, много по-добре си правят и сметката ежемесечно и много по-малко електроенергия потребяват, отколкото потребява един човек, на който не му е проблем да си плати сметката", добави той.

5% вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще спомогне за запазване цената на тока, смята Ненков. 

"Тъй като влизаме в един либерализиран пазар, процесът е дълъг и нямаме представа как ще вървят цените на енергията в регионален мащаб, основната идея на Фонда е да обира този буфер, защото една електрическа компания в момента плаща на Американските централи по дългосрочните договори, плаща и на всичките ВЕИ производители, където цената е преференциална. Всъщност през последните години това натовари НЕК много - в рамките на 2014 г., където загубата й беше в рамките на 600 млн. лева. Успяхме с "Фонда за гарантиране на енергийната система" парите, които се събират от всичките производители, тези 5%, включително и новото предложение за Булгартрансгаз и електросистемният оператор да влизат в тези 5% в този Фонд, ще гарантира затова, че НЕК всъщност и неговата финансово състояние ще бъде оздравено. В момента все още играе ролята на обществен доставчик и единствен купувач. Тоест той изкупува цялата електроенергия от всички производители и именно, за да се защити неговото финансово състояние, защото е много важен за цялата система. Тези 5% и този Фонд прави плащания към НЕК, за да може той да се разплаща с всичките дългосрочни договори с американски централи и ВЕИ-та", поясни Ненков.

Този Фонд ще играе ролята на балансьор с натрупването на вноски в него и ще е един финансов буфер в цялата електроенергийна система, заяви още той.

Моделът на Световната банка за енергийния сектор е много важен, подчерта Ненков. Според него той ще даде един външен и обективен поглед върху това какво ще представлява оттук нататък пазарът. "Имаше едно представяне, но докладът се бави и вече трябваше да е излязъл", добави той.

Според него в модела ще влезе укрепване на борсата за електроенергия, която в момента тече. "Правят се сделки. Ще влезе нова платформа - ден за ден и ще има дългосрочни договори. Все повече трябва да влязат участници в тази борса, за да може наистина пазарната цена и конкуренцията да определи някаква стойност".

Второто важно нещо е Фондът "Сигурност на електроенергийната система" да бъде укрепен още повече и да има финансов ресурс, за да може да гарантира ликвидност в цялата система за производители, търговци и разпределителни дружества, посочи Ненков.

Третото условие за влизането на този пазар беше създаването на регламентация за хора, които са в уязвимо състояние, за да може заради тях да не се спира процесът на либерализацията, но държавата да създаде някакъв солидарен модел, който тепърва ще се доизчисли и ще поема разликата, добави още той.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback