fallback

Нито сме най-чисти, нито сме най-корумпирани в Европа, смята Иван Кръстев

Истината е, че има много по-големи дяволи от нас, заяви експертът по управление на евросредства пред Bulgaria ON AIR

01.06.2016 | 20:25 Автор: Луиза Божинова

Много е амбициозно да твърдим, че сме най-корумпираните и най-големите измамници в Европа. Истината е, че има много по-големи дяволи от нас.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" експертът по управление на евросредствата и бивш зам.-министър на образованието Иван Кръстев във връзка с доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), според който България, Румъния и Унгария са определени като държавите с най-големи злоупотреби с евросредства.

"От материалите, които се разглеждат в Европарламента, определено България заема по индекс на корупция едно средно място в Европейския съюз (ЕС). Нито сме най-чисти и принципни, нито сме и най-корумпираните", посочи Кръстев. "Ако трябваше да анализирам информацията в този доклад, бих фокусирал вниманието си към частта, която касае традиционните собствени ресурси (мита, акцизи и пр.), защото ОЛАФ освен за разходите на ЕС, отговаря и за приходите", каза още той.

"Ако се ограничим точно до дейността на ОЛАФ, България е първенец в едно и това са сигналите", категоричен е Кръстев. По думите му най-много сигнали са давани от граждани, които стоят с имената си, анонимните също са доста. Най-малко сигнали обаче постъпват от администрацията, която е призована да управлява тези средства. "На ОЛАФ много често се докладват случаи, които по естеството си трябва да бъдат разрешени от българските власти", добави бившият зам.-министър.

По отношение на това дали България е първенец по случаи на измами с еврофондове, Иван Кръстев каза, че точна статистика в доклада има, но тя се различава от заглавията, публикувани в медиите вчера и днес.

Иван Кръстев съобщи, че има и държави, в които за цяла година няма регистриран нито един случай за нередност или измама.

На въпрос в кои сектори се забелязва концентриране на измами, Кръстев посочи, че на първо място това е селското стопанство. "Това е секторът, който е най-добре финансиран", подчерта той.

Във връзка с тенденциите за улавяне на измами от страна на администрацията, експертът посочи, че за съжаление не може да каже нищо позитивно в тази посока.

"Едно то нещата, което създава проблеми пред работата на администрация е бавното правораздаване", заяви Иван Кръстев в студиото на водещия Кузман Илиев. "И правоохранителната, и правораздавателната система трябва да работят много стриктно заедно", заключи Кръстев.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback