fallback

Ситуацията в Пирогов стигна до ПРЕнапрежение

"Случаят в Пирогов не е единствен, единствена е реакцията, каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев пред Bulgaria ON AIR

01.06.2016 | 20:22

"Не само в Пирогов има проблеми в индивидуалните договори, а във всички лечебните заведения, гарантирам", това каза председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев в предаването "Денят ON AIR".  

"Ръководството на Пирогов посмя да каже истината такава, каквато е. Българският лекарски съюз от няколко месеца алармира за една такава опасност и ето тя вече е факт. Всяка една болница, без значение малка или голяма, има своето място и значимост в системата на здравеопазването", заяви д-р Грозев .

В студиото на Кузман Илиев той коментира, че една кардиологична клиника може да е малка, но има огромно значение.

"Големите университетски и областни болници са гръбнакът на здравеопазването. Това са болниците, които играят роля на последна инстанция. Такава е и Пирогов, защото тя е институция, особено в спешната медицина", посочи д-р Грозев.

"Проблемът е, че това, което беше постигнато по време на преговорния процес с НЗОК, след неподписването на рамковия договор, беше видоизменено, както във финансово отношение, така и в организационно", споделя лекарят. "Ако тези условия бяха положени в рамковото споразумение, ситуацията нямаше да изглежда така", допълни той. Българският лекарски съюз настояваше в договорите да не влизат броят легла по клиники. "Нормално е да има изразходване на пари, но не е нормално това изразходване да бъде превърнато като фикс идея и да защитава само бюджета. здравеопазването не е само бюджет, здравеопазването не е само финанси", обясни председателят на съюза.

По думите му в договора броят легла е намален, броят на лекарите също.

"Това не е грешка", категоричен е д-р Грозев . "Положението в другите болници е същото - в индивидуалните договори има различия", споделя той. Д-р Грозев твърди, че няма партийност в здравеопазването, но има политика. Той обясни, че искането им е до края на месец юли, нещата с бъдещия рамков договор за 2017, във финансово и нормативно отношение, да бъдат сложени на масата на преговорите.

Относно бъдещи протести на лекарското съсловие, Грозев коментира, че разрешение за такива действия трябва да вземе Управителният съвет и Националният съвет на България лекарски съюз, като висш орган на управление.  

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback