Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кои са проблемите на образователната система според учениците?

Важно е гласът на ученика да бъде зачитан, коментираха в "Денят ON AIR" Явор Стойчев и Снежана Радева

31.05.2016 | 21:21 Редактор: Мария Аладжова
Кои са проблемите на образователната система според учениците?

Учениците често не биват чути, когато говорят за проблемите в образователната система. Това каза пред Кузман Илиев в "Денят ON AIR" ученикът Явор Стойчев от Националното музикално училище "Любомир Пипков" и преподавателят Снежана Радева.

Двамата коментираха проблема във връзка с кампанията на Bulgaria ON AIR и Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) - „Моят глас е важен“.

"УНИЦЕФ направи едно оргомно изследване, в което се чу гласът на повече от 6 хил. деца и те ни дадоха много силна обратна връзка за проблемите в образоватлената система и за късането на техните очаквания от това, което се случва в реалността", обясни Радева.

Тя беше категорична, че институциите трябва да се научат да се вслушват в мненията на децата, тъй като именно те са гласът на промяната.

Това обаче почти не се случва, посочи от своя страна Явор. Той обясни, че дори и да обърне внимание на конретен проблем, често казаното от него няма тежест за промени.

"Реално ти можеш да изкажеш своето мнение, но се сблъскваш със системата. Ти дори да дадеш идеи, нямаш поле за изява", коментира той.

По мнението на ученика най-големият проблем на българското образование е, че има прекалено много информация и липсва адекватна профилирана подготовка по различните направления.

Целият разговор - във видеото!