Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Благовест Пунев: Въпросът за намаляване броя на депутатите не подлежи на национално допитване

Такова решение може да бъде взето само с промяна на Конституцията, обясни той в "Денят ON AIR"

30.05.2016 | 20:25 Редактор: Мария Аладжова
Благовест Пунев: Въпросът за намаляване броя на депутатите не подлежи на национално допитване

Намаляването на броя на народните представители би трябвало да се извърши само с решение на Великото Народно събрание (ВНС) за промяна на Конституцията.

Това каза пред Кузман Илиев в предаването "Денят ON AIR" конституционният съдия Благовест Пунев в коментар за приетото от депутатите решение за провеждане на национален референдум по инициатива на Слави Трифонов и екипа му.

Въпросът за намаляването на броя на депутатите е единият от трите в референдума, относно които държавният глава Росен Плевнелиев отправи искане за разглеждане от Конституционния съд. Позицията на президента е, че приетия за гласуване от гражданите въпрос, противоречи на текстовете, записани в Конституцията.

"В този случай той (въпросът - бел. ред.) може да има само конструктивен характер. А по дефиниция на закона трябва да бъде и с решаващ, а не да бъде само консултация и съвещателно мнение. Да бъде решение, което Народното събрание е длъжно да изпълни", обясни Пунев. 

"Поначало законът предвижда, че не всички въпроси могат да бъдат поднесени за решаване на референдум. Изрично са изключени тези, които са от компетентността на Народното събрание", отбеляза още той в подкрепа на думите си, че посоченият въпрос не може да бъде гласуван от народа.

Пунев отбеляза, че в случая ролята на Конституционния съд е "да упражнява абстрактен контрол за законосъобразност".

Що се отнася до предполагаемата президентска кандидатура на лидера на АБВ Георги Първанов, конституционният съдия поясни, че ако Първанов реши да се кандидатира за трети мандат, искането му ще трябва да бъде разгледано по каналния ред, а именно - приемането или отхвърлянето на кандидатурата ще трябва да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд (ВАС), който ще реши окончателно.