fallback

Цветелина Пенкова от клуб "Милениум": Вярваме, че Бокова е победител!

Коментар за една инициатива в подкрепа на Ирина Бокова и легализирането на дипломите в България пред Bulgaria ON AIR

19.05.2016 | 20:56 Автор: Луиза Божинова

Създаване на връзка и платформа за млади българи, които са учили и са се реализирали в чужбина, но искат да работят за бъдещето на страната си. Това е идеята на "Милениум клуб България", като една от основните му кампании е в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, а друга - за улесняване процеса за легализирането на дипломи от чужбина в България.

"Ние вярваме, че Ирина Бокова е победител, тя е доказан лидер, навсякъде по света е с най-висок шанс да вземе тази позиция", каза в предаването Денят ON AIR Цветелина Пенкова от "Милениум клуб България". "Нашата позиция не е базирана изцяло на факта, че Бокова е българка. Това може само да допринесе за имиджа на страната. Тя има необходимите качества и опит да бъде начело на тази организация, която в момента може да направи разлика в света, в който живеем", допълни Пенкова.

Тя посочи, че към момента кампанията е доста успешна.

"Идеята ни е да намерим съмишленици навсякъде", каза Пенкова и посочи, че за месец и половина са получили мейли с над 300 човека от Канада, Америка, Европа, Русия, Китай. В комитетите за подкрепа на Ирина Бокова пък членували не само българи, но и много французи, англичани, американци.

По казуса с изборното законодателство и правото на глас на българите в чужбина, Цветелина Пенкова, която е завършила извън България и в момента работи в Лондон, смята, че това е ограничаване на правата. 

"Живея извън България от 2007 година. Винаги, когато е имало избори съм ходила да гласувам", призна тя и посочи, че на събитието на "Милениум клуб България", което се състоя тази вечер, от инициативата са изготвили декларация за правото на глас на българите зад граница, с която призовават това право да не им бъде отнемано.

По отношение на инициативата "Милениум клуб България", Пенкова заяви, че профилът на кампанията към момента е хора, които са учили или работили извън България. "Всеки, който има интерес да помага или да работи по нашите инициативи - вратите са ни отворени", заяви тя и допълни, че има възрастово ограничение за хората родени след 81-ва година.

Във връзка с улесняване процеса на легализирането на дипломите в България, Пенкова посочи, че на първо място самият процесът е доста тромав от административна гледна точка.

"Когато дойдеш с една диплома от Франция тя тук не важи. Трябва да се сложат печати от университета там, да се легализира и преведе, да мине през Министерство на външните работи, през МОН и евентуално в такъв случай тя трябва да бъде призната", обясни Пенкова в ефир. "Това е процес, който отнема много време", категорична е тя.

"Ние имахме среща с министър Меглена Кунева и изложихме нашите опасения. Основните точки, по които ще разработим с министерството за облекчаване на този процес са: изграждане на достъпна информационна мрежа, в която да са ясни изискванията за необходимия набор от документи, които кандидатът трябва да предложи; и увеличаване на листата държави, с които България има двустранни отношения за правна помощ.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback