fallback

Връщат доверието в учителите, учениците стават конкурентни на европейските

Депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова коментира образователната реформа за Bulgaria ON AIR

17.05.2016 | 19:57 Автор: Тодор Петров

Основната цел на закона за образованието е българските ученици да бъдат конкуретни на своите европейски връстници. На младите им липсва предприемачество и инициативност. Другата цел е връщане на доверието в учителите, защото има нарушена комуникация между родители, ученици и учители.

Това заяви в предаването "Денят" на Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова.

Според нея сектор Образование не е от най-благодатните сфери за политиците, защото резултатите не идват бързо и никога в същия мандат. "Хоризонтът на промяна е един випуск", смята депутатът от ГЕРБ. 

"В закона има цял раздел, в който се говори за подкрепа на личностното развитие. Трябва да има план за развитие на всяко едно дете. Например, ако един ученик има проблем с поведението, трябва да бъдат изследвани причините за това и да се вземат мерки", коментира още Милена Дамянова.

Тя е на мнение, че индивидуалният подход трябва да присъства във всяко училище, но е много важна и квалификацията на учителите, както и подкрепата към тях.

Депутатът от ГЕРБ очаква провеждането на матурите да мине спокойно и обясни, че мерките за сигурност в никакъв случай не са "драконовски".

"Винаги е имало мерки за сигурност, квесторите изпълнват своите задължения, камери е имало и преди това. Не трябва да имаме съмнение, защото това води до съмнение в качеството на самите учители. Вярвам, че учителите ще изпълняват своите задължения, инспекторите също", коментира Дамянова.

Тя призова младите хора да не се подвеждат по публикации в социалните мрежи и да не се поддават на излишно напрежение. Според нея систематизацията на матурите гарантира невъзможността за изтичане на въпроси от изпита.

Вижте целия разговор във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback