fallback

Българската литература живее много здравословен и правилен живот

Писателката Теодора Димова за литературата, цензурата и байганьовщина днес пред Bulgaria ON AIR

13.05.2016 | 21:19 Автор: Луиза Божинова

Българската литература живее един много здравословен и правилен живот и тя има своите различни течения и направления.

Това каза в предаването "Денят ON AIR" писателката Теодора Димова, дъщеря на великия Димитър Димов.

"Писателят трябва да улавя като антена социалните проблеми и да ги изрича, защото самото изричане е началото на лечението", смята тя. "Литературата е единственият инструмент, който претворява действителността. Тя вижда язвите, пороците, недъзите, страшните неща, в които живеем и така ги представя, че те да бъдат преодолими", посочи Димова.

По отношение на цензурата днес, писателката смята, че има автори, които се съобразяват, защото непременно искат да продават книгите си, но има и такива, които така разкриват собствения си свят, че нямат нужда от никакво съобразяване с читателите.

"Писателите от по-старото поколение очакваха от държавата да се дава всичко, а сега толкова читатели придобиват българската литература, в чужбина има успехи, преводи много. Всичко това е постигнато въпреки бездействието на държавата", каза Теодора Димова.

По отношение на байганьовщина днес, писателката подчерта, че празното, клиширано говорене като че ли е патент на всички политици по света.

"От друга страна при нас има нещо много характерно, това, което ние наричаме байганьовщина - неспазването на морални принципи и желанието за тарикатлък, на всяка цена да измамим, да сме отгоре, да сме си направили далаверата", каза още авторката.

"Алеко Константинов има един фейлетон "Миш-маш". Там описва предназначението на тенекиите за газ. С тях са облепвали едно време картонените стени на белите къщурки, но едно от предназначенията е да завържат тази тенекия за задния крак на едно куче, то тръгва да бяга панически през улицата. Това служи за голяма радост и забавление на занаятчиите, които по това време нямат никакви клиенти. Така че това сеирджийство е вродено. То е нещо, което граничи с жестокост", заключи Димова.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback