Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Не е възможна голяма промяна в социалната политика!

Зам.-министър Зорница Русинова е експерт, наясно е с проблемите в отделните ресори в МТСП, заявиха Татяна Томова и Минчо Коралски

13.05.2016 | 20:38 Редактор: Ирина Георгиева
Не е възможна голяма промяна в социалната политика!

Българското общество се е съсредоточило върху въпроса кой ще е следващият министър на труда и социалната политика, а по-важният е как. Това коментира преподавателят по Публична администрация Татяна Томова в Денят ON AIR с Кузман Илиев.

Според нея трябва да се даде шанс на новата номинация, а зам.-министър Зорница Русинова е експерт с голям опит в областта.

"От гледна точка на политиките, това е хубаво, когато политиците дават възможност на експертите да говорят и да поемат основни функции във формирането и на съставянето на политики", добави Томова.

"Г-жа Русинова беше в основата на успеха, който имаше МТСП при усвояване на средствата по ОП "Развитие на човешките ресурси". В тази програма бяха експериментирани доста политики, които би трябвало да се превърнат в основа на една нова социална политика. Така че тя е наясно със състоянието както на отделните ресори, така и с проблемите, тъй като всеки един проект, за да бъде одобрен трябваше да си постави за решаване някаква задача", коментира и председателят на Агенцията за хората с увреждания и бивш социален министър Минчо Коралски.

Заместник-министър Русинова има възможност да е с екип, който познава, а и може да започне работа веднага, добави Коралски.

Според него социалната политика трябва да се превърне в локомотив на развитието, а не в последен вагон на композицията и добави, че "това е въпрос на концепция, но очевидно е, че с необразован, неквалифициран и невъзпитан народ трудно може да влезе и да се конкурира в Европа. От тази гледна точка, смятам, че това, което се прави в момента е стъпка напред."

Голяма промяна в социалната политика не е възможна, смята пък Томова. "Който и да е Кой,  в момента аз не виждам основание да смятаме, че можем някаква радикална промяна да очакваме или дори да не е радикална - да се направят някакви стъпки, които чувствително да създадат чувствителни резултати и хората да ги усетят", добави тя.

Моделът на управление, който беше зададен в края на 90-те години остава непроменен независимо от това кой управлява, независимо кой е на власт и поема съответния министерски пост, посочи Томова. По думите й това е един модел, който предполага ниски данъци и ниски доходи, а икономическото развитие ще реши социалните проблеми. 

"Това е един подход, който в края на 90-те години изглеждаше приемлив и нормален, но такъв, който очевидно вече не дава резултати. Виждате, че каквото и да се случва в социалната политика - то е много малка стъпчица. Дават се някакви надбавки, въвеждат се някакви програми, които даже осигуряват работни места, създават се квалификации, но това не променя социалните реалности и показатели. Въпреки че България не създава големи проблеми, не изпада в тревожни кризи, а напротив развива се с едни добри темпове, но изостава от състоянието на ЕС", коментира още Томова.

Преформулирането на модела означава смяна на политическите играчи, но не персонална смяна, а такъв тип промяна на начина, по който те общуват, посочи още тя. Според нея партиите трябва да се разбират, за да се създаде една широка основа и обществен консенсус какво да се прави, а европейските процеси позволяват това да се случи. Томова обаче не вижда решение на големия проблем с ниските доходи.