Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политиката се дели на можещи и неможещи, а не на леви и десни

Общинският съветник Симеон Славчев от "Движение 21" за обединението в ляво пред Bulgaria ON AIR

13.05.2016 | 20:33 Редактор: Луиза Божинова
Политиката се дели на можещи и неможещи, а не на леви и десни

Приключването на конгреса на БСП не води до промяна. Тя няма как да дойде автоматично само с леви лозунги. Обединението на лявото пространство може да се случи по конкретни политики, когато се начертае точният път.

Това каза в предаването 'Денят ON AIR" общинският съветник Симеон Славчев.

"Ние от "Движение 21" сме обединили един курс срещу мафиата и мутрите. Ако колегите от БСП и от АБВ са готови да ни последват - добре са дошли", заяви той.

"Това, което сме тръгнали да правим е следното: нов морал и с нови лица в българската политика. Нови лице не означава задължително млади лица", посочи Славчев. "Ние търсим обединение на можещите и знаещите хора, на тези които искат да направят промяната в държавата, защото 25 години наблюдаваме едно и също нещо. Политиката се превръна в едно шоу, в един цирк", категоричен е той.

"Така ни разбираме политиката: на можещи и неможещи. Без значение дали те са ляво или десно мислещи", допълни Славчев. По думите му в момента държавата е тотално занулена и трябва да се гради наново.

"Дайте да я изградим и тогава да си говорим за ляво и за дясно", настоя общинският съветник.

Според него трябва да се тръгне от решаването на реалните проблеми на гражданите.

"Президентските избори са пътят и моментът, в който могат да се обърнат процесите в държавата. Ако президентските избори бъдат спечелени от кандидат с широка подкрепа, тогава процесите в държавата много лесно ще се обърнат. Това целим ние. Говорим за обединение на всички български граждани, които искат истинската промяна в държавата", каза още Симеон Славчев.

По отношение на това дали покрай казуса с вдигането на цената на билета за градския транспорт, се е случило нещо, за което софиянци трябва да знаят, Симеон Славчев заяви:

"Преди "Движение 21" да влезе в Столичния общински съвет един от основните ни приоритети беше достъпната градска среда, защото такава липсва в момента. Един важен политически акт се извърши в момента, в който се прие и повишаването на цената на билета. С приемането на декларацията за достъпност се гарантира, че от тук нататък всяка сграда, която се изгражда на територията на Столична община ще бъде достъпна за всички - за хората с увреждания, за майки с детски колички. По същия начин важи и за транспорта. Имаме едни страхотни метростанции, но за съжаление голяма част от тях са недостъпни за хората с увреждания."

Цялото интервю вижте във видеото: