fallback

Да спрем да се оправдаваме и да излезем на пазара с нещо различно

Целият фокус трябва да бъде в добавената стойност, смята предприемачът Кирил Петков

11.05.2016 | 21:03 Автор: Луиза Божинова

"Ако искаме да бъдем конкурентоспособни, трябва да свързваме бизнеса, образованието и науката, за да мислим как да излезем на пазара с нещо различно", заяви в предаването "Денят ON AIR" предприемачът Кирил Петков, който е и съосновател на MoveBG.

"Малко трябва да спрем да се оправдаваме с различните неща, които ни се случват. Проблемът е координация, трябва да си хванем силните страни и да започнем да работим заедно, защото в света това вече го правят", категоричен е той. "Ние не можем да бъдем конкурентни на факта, че можем да работим за по-малко пари. Целият фокус трябва да бъде в добавената стойност и да видим кои са силните сектори вече и да вкараме иновации в тях", допълни Петков.

По думите му това означава да се помисли как съществуващият продукт може да излезе иновативен. Предприемачът даде пример с хубавото българско вино.

"В момента един харвардски професор изследва, че червеното вино има елементи, които намаляват стареенето на клетката", каза той и посочи, че е добра идея, ако се работи с учени и българските университети се обвържат с чужди такива.

На въпрос кое в България се развива в най-сериозна степен, Кирил Петков отговори:

"Изследвахме всички 400 хиляди компании в България - електротехниката, IT и такива индустрии като части на коли, производствени мощности, био храни и хранителния сектор като цяло. Въпросът е как да им качим добавената стойност."

Във връзка с трансаталнтическо споразумение между Европейския съюз и САЩ за инвестиции и търговия, предприемачът смята, че това е нещо добро, което може да се случи за Европа, а за България особено.

"В момента тези два пазара, ако се отворят, така че български фирми и предприемачи да могат да влизат на американския пазар, би донесло позитив към нашата икономика", категоричен е Петков. "Големите мултинационални компании, които всички ги обвиняват и свързват с това споразумение, вече имат достъп до американския и европейски пазар, без нуждата от това споразумение. То по-скоро би помогнало на малките фирми", допълни той.

"70% от затрудняването на търговията между двете икономики са разликите в стандарта. Ако в България искаме да изнесем лекарствен продукт за Щатите, оскъпването, което ще ни се наложи при преминаването през техните агенции, може да бъде около 7 пъти повече от някаква митническа тарифа. Ако има такова споразумение влизането на този пазар с някакво уеднаквяване на стандартите, би допринесло сравнително по-лесно да се случват нещата."

По думите на Кирил Петков хората в профсъюзите в цяла Европа "умират от страх," че техните позиции ще намалеят. Големите държави като Русия и Китай пък "не се радват" на това споразумение.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback